Nyomoznak Botka László ellen

2017.10.16. 10:46

Vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség Botka László és társai ellen hivatalos személyeknek ingyen juttatott parkolóbérletek miatt - mondta Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a Gyulai Járásbíróság épülete előtt.

Szabó elmondta, ő már hónapokkal ezelőtt azt mondta, hogy nemcsak hűtlen kezelés, hanem vesztegetés alapos gyanúja miatt is eljárást kellene indítani, szeptember 25-én ez megtörtént. Néhány nappal az eljárás megindítása után Botka László bejelentette visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől - jegyezte meg. A szocialista politikus„saját korrupciós botrányaiba fulladt bele”- fogalmazott.

Szabó Bálint szerint felesleges hétfőn és szerdán a Gyulai Járásbíróságon meghallgatni a szegedi parkolóbérletek ügyében az érintetteket, Botka Lászlónak kellene vállalnia a felelősséget. Az ügyvéd közölte, mivel a szegedi polgármester nem válaszolt érdemben a korábbi ultimátumára, miszerint le kell mondania a városvezetésről, hétfőn összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Botka Lászlóval szemben.

Botka László és társai ellen vesztegetés gyanúja miatt nyomoznakForrás: MTI/Mohai Balázs

Népi kezdeményezés

Azt kéri, hogy a soron következő közgyűlés október végén, november elején hívja vissza a polgármestert olyan módon, hogy kezdeményezze önmaga feloszlatását, így nyissák meg az utat az időközi választások kiírásának. Ezzel párhuzamosan Szeged 18 pontján aláírásgyűjtésbe is kezdenek. Elmondta, ez egyfajta népi kezdeményezés, „amelynek nem titkolt célja, hogy az ügy, ha kell, az Országgyűlés elé kerüljön”.

A szegedi parkolóbérletek miatt indult büntetőperben a vádirat szerint a vádlottak - mások mellett Botka László kabinetfőnöke, általános helyettese és Szeged címzetes főjegyzője - 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.