Magyarország időjárására is kihat az Ophelia

2017.10.17. 17:24

A mérsékeltövi ciklonná szelídült hurrikánnak köszönhetően a szokatlanul meleg őszi időjárás várhatóan a hét végéig tart hazánkban.

Az Ophelia nevű vihar hétfő délelőtt érte el Írország partjait, a kezdetben 3-as erősségű hurrikán mostanra sokat veszített erejéből - mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző osztályának vezetője.

Nagy-Britanniát elérve rendkívül erőteljes déli légáramlással, orkánnal és esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hozott. Hétfő délután Nagy-Britannia középső és délkeleti térségeiben 22-23 fok volt.

Az Ophelia elég közel alakult ki a nyugatias szelek övéhez, ezért a frontok egyre délebbre helyeződtek. Egy-egy erősebb front pedig maga elé tudja húzni a ciklont, ezért indult el kelet felé.

Hatalmas hullámok csapkodták a partot a délynugat-angliai Penzance-benForrás: MTI/AP/PA/Ben Birchall

A meteorológus kitért arra is, hogy mivel nagyon erős a ciklon, a kompenzálódásának is nagyon erősnek kell lennie. Ennek hatása a nálunk is napok óta tartó száraz, napsütéses, az évszakhoz képest enyhe időjárás.

Az előrejelzések szerint Magyarországot a jövő hét elején érik el ismét frontok - közölte Gaál Áron.

Elmondta: nem gyakori, hogy a trópusi ciklonok bekerülnek a mérsékelt övezetbe a "hurrikánszezonban", de olykor azért előfordul. Az általános menetrend az, hogy ezek Amerika partjai felé haladnak, és legyengülve, mérsékelt övi ciklonként folytathatják útjukat Európa irányába. Némelyik pedig el is a kontinenst.

Az előrejelzések szerint addig is sok napsütés várható, csapadék nélkül, többfelé 20 Celsius-fok feletti maximumokkal. Vasárnap, hétfőn viszont némileg mérséklődik a nappali felmelegedés, és csapadék is várható.