Kárpótlást ígértek, végül több milliót csaltak ki az endrefalviaktól

2017.10.18. 21:39

Több mint 140 embert csaptak be Endrefalván. A csalók - egy apa és lánya - azt állították, hogy azok, akiknek hozzátartozói 1940 előtt születtek, valamint a Don-kanyarban elhunytak hozzátartozói  kárpótlást kaphatnak, 1 millió forintot. Elkérték az áldozatoktól a személyes adataikat, és pénzt is utaltattak velük a saját számlájukra. A csalók több mint 2 millió forintot zsebeltek be, és nem csak az 1200 fős településen.

A Nógrád megyei kis falu Budapesttől körülbelül 100 km-re van. Először egy helyi nőt kérdezünk meg, hogy mit tud a csalásról. Azt mondja, hallott róla, hogy sok embert átvertek a faluban, és hogy 1500 forintot kértek tőlük, de szerencséjére őt nem keresték fel. Mások azt mondják, az egész egy hónapja kezdődött. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyik áldozat azt mondja, a csalók 3000 forintot kértek el tőle a személyes adataival együtt. Azt ígérték, hogy kétmillió forintot kap, ahogy mások is. 

Azt mondták, hogy felezünk. Egymillió nekik, egymillió nekünk. Dolgoztam, és ők minden munkahelyre bementek, és azt mondták, akinek 1944 előtt születtek a hozzátartozói, az megkapja ezt a pénzt. 
- mondja a helyi férfi, aki egyedül neveli a gyerekét. Neki szerette volna adni a pénzt. 

 Aztán az ígért kártérítés egyre csökkent, a határidő és az átvert emberek száma viszont nőtt. 

Először egymilliót mondtak, utána már csak 4-500 ezret, először 2-3 hetet, utána már december lett belőle, majd január." 

A férfi azt is mondja, hogy nemcsak Endrefalván, hanem a környező településeken, például Salgótarjánban is sokaknak ígértek kárpótlást. 

Ott állítólag 2-3 millió forintot szedtek össze a csalók. 

„Már nemcsak ők csinálják ezt, hanem mások is" - meséli egy másik falubeli.

Az áldozatok azért sem gyanakodtak, mert az a hír járta a településen, hogy voltak olyan idős helybeliek, akik megkapták már a kártérítést. A felkeresett emberektől 1500-1600 forintot kértek a csalók.

Egy idő után a helyi postán észrevették, hogy az emberek mindig ugyanarra a számlaszámra utaltatják a kért összeget. Ekkor derült ki, hogy a számla tulajdonosa nem egy cég, hanem egy magánember.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Több környező postán ez után már nem tudtak pénzt utalni arra a számlára.

Kerestük a postán dolgozót, de nem akart beszélni az esetről.

„150-200 embert ha lehúznak egymillióval, az rengeteg pénz... Okosan csinálták" - mondja egy helyi férfi, aki azt is hozzáteszi, hogy ismerték az egyik csalót. 

A férfi elég gazdag ember; több tízmilliós autóval jött ki. De mindig más autóval" 

- teszi hozzá.

Neki azt állították, hogy három hét múlva alá is írhatják a papírokat Budapesten, és már meg is kapják a kárpótlást. Arra hivatkoztak, hogy a pénz osztrák, svájci és német alapokból származik. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy másik férfinak két lánya hívta fel a figyelmét a "remek lehetőségre". 

„Engem is megkerestek a lányaim, hogy hallottak erről a dologról. Csak 1500 forintot kell hozzá befizetni."

Lefénymásoltatta a személyes iratait, aláírta a papírokat, és elvitték a csalóknak annak reményében, hogy 5-600 ezer forintot kapnak kártérítésül. Ez két hete történt. Végül nem fizette be a kért pénzt. 

Nem tudom, hogy hogyan működik, nem láttam se egy papírt, semmit, csak annyit mondtak, hogy megkapjuk a pénzt. Nem tűnik soknak az 1500 forint, de ha mindenkitől csak ennyit szednek be, akkor elég jól járnak a csalók."

Fotó: Polyák Attila - Origo


A helyi rongy- és tollfeldolgozó üzemben háromszázan dolgoznak. Itt is jártak a csalók, hogy áldozatokat toborozzanak. A cégnél azonban azt mondták: ők nem tudnak róla, hogy bárkit átvertek volna a gyár dolgozói közül.

A rendőrségi szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy az ország több megyéjében is becsaptak embereket a csalók. A rendőrök végül egy 66 és egy 51 éves férfi és egy 31 éves nő ellen indítottak eljárást üzletszerűen elkövetett csalás miatt.