Parlamenti vita a Fidesz kezdeményezésére Czeglédy károsultjairól

Czeglédy Csaba
Szeged, 2017. október 13. Fegyőrök kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elé 2017. október 13-án. A bíróság két hónappal meghosszabbította a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Humán Operátor ügyben megkárosított diákok kártalanításáról tárgyal az országgyűlés. Ahogy arról többször beszámoltunk, Czeglédy Csaba - Gyurcsány Ferenc, az MSZP és a DK ügyvédje - cégén keresztül több, mint ezer diáknak nem fizette ki a diákmunkáért járó pénzt, emellett az ügyészség szerint három milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: Czeglédy Csabától "nem állnak messze a zűrös ügyek", hiszen 2002-ben 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mert több millióval károsította meg a magyar államot, a mostani ügyben ugyanakkor a Czeglédy által vezetett Humán Operátor Zrt. köré épülő

bűnszervezet 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, valamint közel ezer diák nem kapta meg a fizetését,

és ők várhatóan csak hosszú jogi procedúra után juthatnak hozzá a járandóságukhoz. A Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat ezért felkéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket a kártalanítás érdekében.

Kijelentette: az ügyben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van, ezért indokolt annak vizsgálata, hogy történt-e burkolt pártfinanszírozás. Felhívta a figyelmet arra, hogy Czeglédy Csaba a Gyurcsány Ferenchez köthető Altustól 80 millió forint kölcsönt kapott.

Fidesz: Gyurcsány áll Czeglédy mögött Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A baloldal Czeglédyt védte

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka politikai hisztériakeltésnek minődítette a javaslatot és azt mondta, nem támogatják a károsult diákok megsegítéséről szóló javaslatot.

Varju László DK-alelnök budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíció házszabály- és alkotmányellenesnek tartja a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezését sürgető kormánypárti határozati javaslatot. Az ügyvéd ellen zajló vizsgálatról nem akart véleményt mondani, ezt azzal indokolta, hogy annak nem ismert minden részlete.

Kérdésre azt állította, hogy Czeglédy Csaba még mindig tartozik Gyurcsány Ferenc felesége cégének, az Altus Zrt.-nek. A képviselőt kérdezték, az Origo birtokába került, a kölcsönökről szóló dokumentumokról is, amelyek alapján azt írtuk, hogy az ügyben akár az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altus Zrt.-vel szemben. Varju László válaszában azt mondta, hogy a vizsgálat részleteit nem ismerik, ezért ebben nem akarnak állást foglalni.

Fidesz: Gyurcsány áll Czeglédy mögött

A Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP azért támadja a Czeglédy-botrányban károsult diákok kártalanításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, mert

Gyurcsány Ferenc "szennyesét mossák"

- közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Arra reagált, hogy Varju László DK-alelnök házszabály- és alkotmányellenesnek minősítette a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezését sürgető kormánypárti határozati javaslatot. Hidvéghi Balázs azt írta, "Gyurcsány a felelős, Gyurcsány adta a pénzt Czeglédynek és Gyurcsány áll Czeglédy mögött".