Miközben a brüsszeli EU-csúcson az uniós vezetők sorra visszhangozzák Orbán Viktor szavait, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtöki döntése azt mutatja, Brüsszel nem adja fel a harcot a kötelező kvóta bevezetéséért. A bizottság döntésével a szolidaritásra hivatkozva a migránsok felső keret nélküli áthelyezését és a befogadásukat ellenző  tagállamok szankcionálását teszi lehetővé. 

A migránsok választhatnak országot

A szabályozás arról rendelkezik, hogy ne a belépés szerinti első ország ellenőrizze a jelentkezők nemzetközi védelemre való jogosultságát, hanem előbb ossza szét őket a tagországok között, ahol a nemzeti hivatalok lesznek felelősek a jogosultság megállapítására. 

A menedéket kérő migránsoknál nem állapíthatnak meg biztonsági kockázatot, viszont felajánlanak nekik négy olyan országot, amelyik kevés embert fogadott be - vagyis olyanokat, amelyek ellenzik a kötelező kvótákat. Közülük a migránsok szabadon választhatnak.  

Ezzel együtt ugyan a bizottság elfogadta az unió külső határain történő biztonsági ellenőrzések erősítéséről szóló javaslatot is, de ez az előzőek fényében meglehetősen ellentmondásos.  

Európa a vesztébe rohan

Gál Kinga, a Fidesz európai uniós képviselője azt mondta erről, hogy ezekkel a szabályokkal a vesztébe rohan Európa. 

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, hogy egy ilyen befogadórendszert egyértelmű meghívóként fog értelmezni sok százezer ember a harmadik világból”. 

Kovács Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, ez nem más, mint „a migráció intézményesítése, az Európai Unió külső határai átjárhatóságának megteremtése”, ami ellen a magyar kormány minden eszközzel fel kíván lépni.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a LIBE „nem tesz mást”, mint időről időre, legutóbb a csütörtöki döntésével felszínre hozza és megmutatja, hogy „mi is pontosan az, amit mi Soros-tervnek nevezünk”. „Soros György emberei” a LIBE-bizottságban is képviseltetik magukat - tette hozzá.

Tusk Orbánt ismétli

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően a nemzetállami vezetők következtetéseket fogadtak el - más témák mellett - a migrációról és a biztonságról. 

Megállapították, hogy a külső határok teljes körű ellenőrzését célzó uniós intézményi intézkedések eredményeket hoztak, mert összességében a migrációs beáramlás és a tengereken bekövetkezett halálesetek száma jelentősen csökkent.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács ülésére BrüsszelbeForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Tanács továbbra is elkötelezett amellett, hogy átfogó, gyakorlati és határozott megközelítést alkalmazzon a migrációs nyomás csökkentése érdekében. Valamennyi migrációs útvonalat ellenőriz és készen áll arra, hogy azonnali lépéseket tegyen minden újfajta belepési kísérlet esetén - jelentették ki. Fontosnak nevezték a szoros együttműködés fenntartását a partnerországokkal - beleértve Törökországot -, az elvándorlás kiinduló országaival és a tranzitállamokkal egyaránt.

Véleményük szerint hatékony visszaküldési mechanizmus révén le kell törni az embercsempész hálózatok üzleti modelljét az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, továbbá minden tagállamnak teljes körűen be kell tartania a migrációs kihívás megoldása érdekében kötött megállapodásokban foglaltakat.

A tagállami vezetők üdvözölték a közös európai menekültügyi rendszer reformja kapcsán eddig elért eredményeket, és felszólították a tagállamokat a szolidaritáson alapuló közös felelősségvállalásra.
Az Európai Tanács megismételte a schengeni rendszer iránti elkötelezettségét. Kijelentette, hogy a lehető leghamarabb vissza kell állítani a schengeni térség egységét a tagállamok biztonsági érdekeinek figyelembevétele mellett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte valódi esély van a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal lezárására, az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat.

Orbán Viktor és Angela MerkelForrás: Bundesregierung

Amit Tusk mondott, az szó szerint megegyezett azzal, amit Orbán Viktor javasolt Brüsszelbe érkezve. A miniszterelnök azt mondta: Olaszországot kell segíteni, hogy meg tudja védeni a határait.

Orbán Viktor több javaslatot is tett a migrációs válsághelyzet kezelése érdekében. Az Afrikából érkező migránsokkal kapcsolatban például felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz hasonló pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, mégpedig közvetlenül Olaszországnak.