Újabb milliárdok Pest megyei óvodai fejlesztésekre

Vágólapra másolva!
Óvodaépítésre és meglévő intézmények fejlesztésére fordíthatják a Pest megyei települések az újabb, hatmilliárd forint keretösszegű támogatást, amely a hazai forrású, 80 milliárd forintos Pest megyei program része - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a szombati Magyar Időkben.
Vágólapra másolva!

A fő cél a férőhelyhiánnyal küzdő vagy elavult, esetleg leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése, megújítása és a szolgáltatások minőségének javítása. Rákossy Balázs hangsúlyozta: az óvodák férőhelybővítése a kormány családbarát intézkedéseinek részeként közvetlenül hozzájárul ahhoz, hogy az édesanyák a jövőben még könnyebben egyeztethessék össze a gyermeknevelést a munkavállalással.

A támogatásból lehetőség van a Pest megye területén található önkormányzati tulajdonú óvodák felújítására, bővítésére, átépítésére és épületgépészeti fejlesztésére, valamint az óvodai pedagógiai programmal összhangban álló szakmai eszközök, berendezések beszerzésére. Az igényelhető támogatás összege felújítás és férőhelybővítés esetén 30-150 millió forint, új óvoda építése esetén 200-400 millió forint.

A hazai forrású támogatási programmal azt kívánja ellensúlyozni a kormány, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá.