Gulyás: Szanyi még ma is a diktatúrával van egy eszmei közösségben

2017.10.22. 12:45

Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője, vasárnap reggel nyilatkozott az MTI-nek, Szanyi Tibor MSZP-s Európai Parlamenti képviselő gyalázatos, az 56-os forradalom leverését magasztaló Facebook bejegyzésével kapcsolatban. 

 A frakcióvezető ellmondta, hogy Szanyi Tibornak az 1956-os nemzeti ünnepet idézőjelbe tevő Facebook-bejegyzése a bizonyíték arra, hogy az ő esetében a közvetlen eszmei közösségvállalás a diktatúra állampártjával és a forradalom eltiprásával ma is fennáll."  Gulyás elmondta azt is, hogy az MSZP EP-képviselőjének álláspontja összeegyeztethetetlen a rendszerváltozás utáni demokratikus jogállam alapértékeivel.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetőjeFotó: Csudai Sándor - Origo

A kormánypárti politikus arra reagálva mondta a fentieket, hogy Szanyi Tibor a közösségi oldalán " 'Ünnephez' közeledvén" felvezetéssel közzétett egy fényképet, amely egy a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.
Gulyás Gergely a bejegyzésre reagálva az MTI-nek azt mondta: a rendszerváltozás egyik nagy erkölcsi adóssága, hogy ahelyett, hogy a magyar szociáldemokrata hagyományok éledtek volna újjá, "az 1956-os forradalmárok vérében és hazaárulásban fogant MSZMP jogutódja, az MSZP lett a demokráciában is a baloldal vezető ereje".

Szanyi TiborFotó: Bielik István - Origo

Lassan három évtized elteltével azt hittük, hogy nemcsak a személyi átfedés, hanem az eszmei rokonság sem áll fenn olyan közvetlenül a mai MSZP és a kommunista állampárt között, mint ahogyan azt a rendszerváltozást követő 2 évtizedben megszenvedte az ország - fogalmazott a kormánypárt frakcióvezetője.

Szerinte Szanyi Tibor posztja bizonyíték arra, hogy az ő esetében a közvetlen eszmei közösségvállalás a diktatúra állampártjával és a forradalom eltiprásával ma is fennáll.

Gulyás kifejtette továbbá, hogy "Amennyiben az MSZP a forradalom saját jogelődje általi elárulásával ma már valóban nem azonosul, amennyiben nem a forradalom napjaiban megölt ávósok, hanem a kivégzett forradalmárok emlékét tartja megőrzendőnek és ápolandónak, 

Valamint amennyiben a szovjet szuronyokon alapuló diktatúrával szemben ma már a független demokratikus jogállam partján áll az MSZP, úgy az 1956-os forradalom holnapi, 61. évfordulóján Szanyi Tibor már nem lehet tagja a pártnak."

Szanyi Tibor később újabb posztot tett ki, amelyben már magyarázkodott: "Ünnepeljük a szabadságért, valamint a szocializmusért kiálló embereket, azaz '56 tényleges hőseit. Nem ünnepeljük viszont az ordas gyilkosokat, bármelyik oldalon is álltak. Nem ünnepeljük a lincselő csőcseléket. Nem ünnepeljük a náci restaurátorokat. Nem ünnepeljük a vérengző szovjeteket. És nem ünnepeljük a tétlen felelősöket sem."

A Fidesz közleménye
A kormánypárt vasárnap délután közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban: "Megdöbbentő és botrányos a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulása. 61 évvel a forradalom és 28 évvel a rendszerváltás után az MSZP-ben még mindig ott szunnyad a gyűlölet és a cinizmus az 56-os forradalom iránt. Az MSZP még mindig idézőjelbe teszi a nemzeti ünnepet, meggyalázva ezzel minden forradalmi hőst és hozzátartozóikat. Ma szabadon ünnepelhetjük 1956-ot, a magyar történelem egyik legnagyobb szabadságharcát, amelyet a legkegyetlenebb megtorlás, kínzás, bebörtönzés, kényszermunka és üldözés kísért. A mai magyar demokrácia 1956 eszmeiségére épül, '56 büszke és sugárzó pillanatára, a pesti srácok halált megvető bátorságára. Ma sem engedünk az '56-ból, ma is készek vagyunk küzdeni ugyanazokért az értékekért. Aki 1956-ot idézőjelbe teszi, az a demokráciából írja ki magát, és nincs helye a magyar közéletben. 28 év túlságosan hosszú türelmi idő volt Szanyi Tibor és elvtársai számára.
Aki méltón és békésen szeretne emlékezni az ott lesz hétfőn, a Terror Ház Múzeum előtt az Andrássy úton, ahol beszédet mond Magyarország miniszterelnöke."