Ahogy vártuk: nem rendezheti meg Marton László A vadkacsát

Vágólapra másolva!
A szexuális zaklatási ügy miatt a Vígszínház levette a műsorról Marton László következő rendezését, A vadkacsát. Ezt a színház közleményben jelentette be. 
Vágólapra másolva!

Ahogy azt már tegnapi cikkünkben megjósoltuk, a Vígszínház leveszi műsoráról Marton László következő rendezését, A vadkacsát. Ezt közleményben jelentették be.

A közleményben a Vígszínház azt írja, hogy a társulatot mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával, közelmúltig főrendezőjével kapcsolatos vádak. Együttérzésüket fejezik ki az áldozatoknak és egy anonim online bejelentővonal létrehozását támogatják, ahol minden hasonló esetet be lehet jelenteni. Majd ezt írják:

„2017. október 20-án Marton László a személyét érintő ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, a Vígszínház a lemondást elfogadta. A december 15-re tervezett Ibsen A vadkacsa című darabjának bemutatója elmarad a Pesti Színházban. A bérletes nézőinket hamarosan tájékoztatjuk a megváltozott műsortervről.”

A közlemény arról nem szól, hogy mi lesz Marton László azon rendezéseivel, amelyek már műsoron vannak - így A Pál utcai fiúkkal. Ahogy arról beszámoltunk, az író, Molnár Ferenc utódai sem kérnek Martonból.

Tegnap már megírtuk: biztosak voltunk abban, hogy Eszenyi Enikő leállítja A vadkacsa próbáit. Gyalázatos, cinikus és visszataszító lett volna, ha éppen Marton rendezhetne Ibsent. A vadkacsa ugyanis az élethazugságok borzalmairól szól.

Most már csak azt várjuk, hogy a Vígszínház levegye műsoráról Marton előző rendezését, A Pál utcai fiúk című musicalt is. A színháznak nyilván anyagi veszteség, hogy A Pál utcai fiúkat többet nem játszhatják, de vajon milyen jelenetek játszódhatnának le a Vígszínház előcsarnokában, amikor a kamaszgyerekek megkérdezik: „Ez a rendező, a Marton László, aki ki van írva, ez ugyanaz a Marton? Ez erőszakolt meg nőket? Ez vette elő a péniszét? (Egy kamasz nyilván más szavakat fog használni.) Ez kocsikáztat a barátjával lányokat? Ez ... a Margit hídon?”