Tőkés: Politikai elszántságra van szükség

2017.10.26. 11:37

Ma ugyanolyan elszántság kell a határon túli magyarok küzdelmében, mint 1989-ben Tőkés László szerint. Az erdélyi európai parlamenti képviselő a Figyelőnek adott exkluzív interjújában beszélt a reformáció örökségéről és arról is, hogy hogyan éli meg az erdélyi magyarság Brüsszel hozzáállását a kisebbségekhez.

Brüsszel hozzáállásán is változtatna Tőkés László, a Fidesz – KDNP erdélyi európai parlamenti képviselője. A politikus a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „egyetlenegy migráns emberi jogai jobban foglalkoztatják őket, mint egy több százezres őshonos nemzeti közösség sorsa", azonban szerinte nem szabad feladni a küzdelmet, „politikai elszántságra van szükség és ezt vállalni kell". 

Tőkés László (középen): A katalán függetlenségi törekvés nem tesz jót a székelyek ügyénekForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tőkés László szerint a katalán függetlenségi törekvés nem tesz jót a székelyek ügyének, ugyanis „felerősíti azok hangerejét, akik az autonómiában eleve szeparatizmust látnak". Az EP-képviselő hozzátette, Székelyföld autonómiája megmaradásának feltétele. Tőkés úgy látja, a magyar-román viszonyban elindult valami, ami egy közös ponthoz vezethet.

A politikus a Figyelőnek adott interjújában beszélt a reformációról is, amelynek „hozadékai közül a legfontosabbnak a magyar államiság folytonosságának a megteremtését" tartja. Tőkés László hozzátette, „most a külhoni nemzetrészek puszta megmaradása" a tét.

A teljes interjút a Figyelő legfrissebb számában olvashatják el.