Magyar vétó: a NATO külügyminiszterei nem találkoznak Ukrajna képviselőivel

NATO, közgyűlés
Bukarest, 2017. október 9. Résztvevők a NATO Parlamenti Közgyűlése 63. ülésszakának megnyitóján Bukarestben 2017. október 9-én. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését. A döntés mögött az ukrán oktatási törvény van, ami ellen Magyarország eddig is határozottan tiltakozott és ezután is tiltakozni fog.
Vágólapra másolva!

December 6-án hívták volna össze a NATO-Ukrajna Bizottságot a NATO külügyminiszteri szintű találkozója alkalmából. A bizottság Ukrajnának nagyon fontos, hiszen ez mutatja a nyugati országok támogatását Ukrajna felé az Oroszországgal szembeni konfliktusban. Ráadásul Ukrajna a NATO tagja akar lenni, így ez a bizottság létfontosságú számára. Ezért óriási csapás Ukrajnának a magyar vétó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször elmondta, hogy az ukrán oktatási törvény brutálisan csökkenti a kisebbségek jogait, elveszi ötödik osztálytól az anyanyelven tanulás jogát, ezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, és amíg Ukrajna nem helyezi hatályon kívül a törvénynek ezt a részét, addig a magyar diplomácia minden nemzetközi fórumon blokkolni fogja az Ukrajna számára fontos ügyeket. Most is ez történik.

Szijjártó Péter magyar és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter 2017. október 12-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ráadásul Ukrajna saját éves nemzeti NATO-felkészülési programjában is vállalta a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítését, vagyis az ukrán kormány és parlament nemcsak a nemzetközi szerződéseket és saját országa alkotmányát hagyja figyelmen kívül, de saját NATO-felkészülési programját sem teljesíti.

Az Origo úgy tudja, a Külügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint Ukrajna jelenleg nem azt az utat járja, ahol az ország integrációs törekvéseinek további támogatásáról kellene beszélni. Az oktatási törvény esetében nem többletjogokról, hanem a már meglévő jogok elvételéről van szó, ez súlyos következményekkel jár az Ukrajnában élő kisebbségekre.

Hittanóra a kárpátaljai Beregardón 2017. május 6-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ukrán kormány az ukrán nyelv ismeretének bővítésével magyarázza a törvényt, ehelyett azonban a a kisebbségi nyelveket korlátozza. A magyar álláspont szerint az ukrán nyelv oktatásának nem az a módja, hogy elveszik az anyanyelven tanulás jogát, mert ez álságos, más módszert kell kidolgozni.

Ha az ukrán nyelv ismeretét akarják erősíteni, akkor az ukrán nyelv oktatását kell jobban megszervezni, nem az anyanyelven tanulás lehetőségét elvenni.

A kárpátaljai magyar pedagógusok már több mint tíz éve jelezték, hogy az ukrán nyelvoktatás gyenge, de nem kaptak választ. Azt is jelezték, hogy szívesen részt vesznek egy hatékony módszer kidolgozásában.

A magyar kormány többször kifejezte, hogy kész a konzultációra, de annak sikere azon múlik, hogy a törvénynek azokat az elemeit, amelyek a kisebbségi jogokat rendkívüli módon sértik visszavonják, vagy legalább a hatályát felfüggesztik. Szijjártó Péter külügyminiszter többször elmondta azt is, hogy az ukrán kormány és a kárpátaljai magyarok vitájában a magyar kormány mindig és a végsőkig a magyar közösség mellett lesz.

Az ukrán parlament szeptember 5-én fogadta el az oktatási törvényt, amely súlyosan korlátozza a nemzetki kisebbségek, köztük a magyarok nyelvhasználatát és oktatási jogait. A törvény 7. cikkelye kimondja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Így 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ezzel az oktatási törvény célja az, hogy megakadályozza a magyar nyelv tanulását és használatát - mondják egyöntetűen a kárpátaljai magyarok.

A magyar kormány a kezdetektől élesen tiltakozik a törvény ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter behívatta az ukrán nagykövetet és az ukrán külügyminiszternél is személyesen tiltakozott. Balog Zoltán, az emberi erőforrásokért felelős miniszter az ukrán oktatási minisztert hívta találkozóra.

Orbán Viktor Brüsszelben felszólította Junckert, hogy határozottan lépjen fel az ukrán törvény ellen Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Országgyűlés határozatot fogadott el, amiben arra kéri a kormányt, hogy minden szükséges lépést tegyen meg a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében, és erről adjon rendszeres tájékoztatást az Országgyűlés illetékes bizottságainak.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós csúcson felszólította Jean-Claude Junckert, hogy a leghatározottabban lépjen fel az ukrajnai oktatási törvény ellen és a nemzeti kisebbségek jogaiért.