Diákok és tanárok mindennapi körülményein sikerült javítani

Domestos, iskola mosdó
Vágólapra másolva!
Öt kisiskola kezdhette az idei tanévet felújított vizesblokkokkal, amelyeket a Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretein belül adtak át annak reményében, hogy több száz diák tisztálkodási szokása jelentős mértékben javulni fog. Idén harmadik alkalommal valósult meg a program, a munkálatok anyagi hátterét 2017-ban is a Domestos országos vásárlói kampánya alapozta meg.
Vágólapra másolva!
Sok kisdiák örülhet az új mosdóknak Forrás: Unilever

A szakemberek szerint a megfelelő higiénés szokások kialakítását gyerekkorban kell elkezdeni, és ebben különösen fontos az iskola szerepe.

Ha az egészséges környezet iránti igény gyermekkorban kialakul, gyerekeink felnőve maguk is átadhatják azt saját gyermekeiknek.

Ez a Domestos kampányának fő üzenete, ezt szeretnék idén is eljuttatni a lehető legtöbb családhoz és iskolához.

A nyári felújításokat követően hosszú idő után először kényelmes és higiénikus körülmények között tisztálkodhatnak a nyertes iskolák tanulói.

A pilisi Gubányi Károly Általános Iskolában tanuló, döntően hátrányos helyzetű gyermekek

eddig az épület korszerűtlen, az évek alatt leromlott állapotú WC-blokkját használták. A Budapesttől 45 km-re fekvő kistelepülés iskolája életében látványos és örömteli változásokat hozott a program.
A vizesblokkok ünnepélyes átadóján Aranyi László, az Unilever Kategória menedzsere hangsúlyozta:

Volt mit felújítani... Forrás: Unilever

Az említett iskola mellett a

Diószegi Lajos Általános Iskola (Hajdúszovát), az Olaszi Általános Iskola (Olasz), a Bagamér-Kokas Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Bagamér) valamint a Csabacsűdi Trefort Ágoston Iskola (Csabacsűd) nebulói

is a szép, új, és tiszta mosdóknak örülhettek a tanévkezdéskor.

Példamutató összefogás az iskolákért

Az Unilever 2015-ben indította el az Iskolamosdó Felújítási Programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebersberg Központ közreműködésével. A kezdeményezéshez azóta számos nagyvállalat és társadalmi szervezet is csatlakozott, így az elmúlt közel három év során tizenöt vidéki általános iskolában újultak meg mosdók, és összesen több mint kétezer kisdiák tisztálkodási körülményei javultak jelentős mértékben. Az új vizesblokkok átadó ünnepségén Nyitrai Zsolt méltatta a program sikereit és beszédében kiemelte, hogy:

Pogácsás Tibor a térség választott országgyűlési képviselője hozzátette, hogy: „Ez a program - azon túl, hogy megszépültek a mosdók - bebizonyította, hogy az iskolákban jó közösségek működnek, és a gyerekek is szívesen tesznek a saját környezetükért. Ez a siker a jövőben buzdíthatja a többi iskolát, hogy induljanak hasonló pályázatokon."

Új és korszerű mosdót kaptak a Csabacsűdi Trefort Ágoston Iskola diákjai is Forrás: Unilever

A program sikeréhez nagyban hozzájárultak a vásárlók is, hiszen a február-áprilisi időszakban minden megvásárolt Domestos termékkel 5 forinttal járultak hozzá a vizesblokkok felújításához. Az ily módon befolyt támogatás összege közel meghaladta a tizenhárommillió forintot.

A támogatók közül a Waberer's a szállítást, a Geberit a szaniterkerámiákat és WC-tartályokat biztosította, míg a csemperagasztókat, a fuga- és aljzatkiegyenlítőket a Mapei, a magas kopásállóságú csempéket és járólapokat pedig a Zalakerámia bocsátotta az iskolák rendelkezésére. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a bagaméri iskola örökbefogadójaként átvállalta a szakipari díjak kiegyenlítését, az NLCafé női portál szerkesztősége pedig pénzadománnyal és médiamegjelenésekkel támogatta a programot. A felújításhoz szükséges új bojlerek a Stiebel Eltron, a festékeket és glettanyagokat a Trilak, a toalettpapírokat és papírzsebkendő csomagokat az Ooops ajánlotta fel. A program szakmai felügyeletét a Klebelsberg Központ látta el, segélyszervezeti partnere a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet volt.

Közel negyven éve nem történt semmilyen jelentősebb rekonstrukció a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában,

így óriási változást hozott a diákok és a tanárok életében is, amikor 2017-ben sikerült bekerülniük a Domestos Iskolamosdó Felújítási Programba négy másik, hátrányos helyzetű iskolával együtt. Önerőből gyakorlatilag esély sem volt rá, hogy a Szarvastól nyolc kilométerre található Békés megyei település iskolájának mosdóját akár csak részben renoválják, viszont a nagyvállalatok önkéntes felajánlásaiból és a Klik támogatásával megvalósuló program kiutat kínált a korábbi reménytelen helyzetből.

Fiú WC a Pilisi Gubányi Károly Általános Iskolában Forrás: Unilever

A Domestos Iskolamosdó Felújítási Programja tehát nem csupán az iskolák higiéniai gondjaira kínál megoldást, de a gyerekeket is a helyes tisztálkodási szokások elsajátítására ösztönzi – amely a program fő célkitűzése.

Aranyi László, az Unilever Kategória menedzsere kiemelte:

Az idei év nem az utolsó a Domestos számára az iskolai mosdófelújítási programban. Határozott szándékunk, hogy a következő évben is folytassuk a programot."

Bagamér-Kokas Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új mosdója Forrás: Unilever