Észak-iraki keresztény családoknak küldött adománycsomagot az Ökumenikus Segélyszervezet

2017.10.29. 10:28

Hatszáz észak-iraki keresztény családnak juttatott adománycsomagot az Ökumenikus Segélyszervezet - mondta el Bálint Gábor, a szervezet nemzetközi programjainak vezetője az M1 aktuális csatornán.

Bálint Gábor felidézte: munkatársaik 2014 óta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében a helyszínen vannak, így azonnal tudtak segíteni azoknak a belső menekülteknek, akiknek a legutóbbi, az iraki hadsereg és a kurd pesmergák közötti harcok miatt kellett elhagyniuk otthonukat. Megjegyezte: olyan településekről van szó, ahova már visszatelepültek elsősorban keresztény családok.

Közölte: hatszáz családnak,

körülbelül háromezer embernek juttattak a helyszínen élelmiszert, ivóvizet, takarókat, gyakorlatilag aznap, ahogy elmenekültek.

Mint mondta, együttműködnek helyi keresztény és nem keresztény hátterű civil szervezetekkel, egyházakkal, így sokan templomokban, kolostorokban, közösségi szállásokon vagy éppen templomkertekben felállított sátrakban kaptak elhelyezést, hogy átvészeljék azt az időszakot, amíg tartanak az összecsapások. Az a cél, hogy visszatérhessenek azokra a településekre, ahol már megindult az újjáépítés - tette hozzá Bálint Gábor.