Autókra, házakra dőltek fák a szélviharban

Vihar, szélvihar
Szentendre, 2017. október 29. Autóra dőlt fát távolítanak el tűzoltók egy áruház parkolójában Szentendrén 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Nagy károkat okoz a vihar az országban, főleg ahol piros vagy narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Autókra, vezetékekre dőlt fákról és megbontott tetőkről érkezik a legtöbb bejelentés. Budakalásznál egy fa dőlt a 11-es főútra, hasonló eset korlátozta a forgalmat Budakeszi és Telki között is. Győrújbaráton több villanyoszlopot fordított ki a földből, Tatabányán pedig egy ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Nagy károkat okoz a viharos szél Forrás: MTI/Mohai Balázs

A vonatok is késnek a vihar miatt, de valahol már helyre állt a közlekedés. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Tatabánya és Szárliget között, ahol korábban fa dőlt a felsővezetékre,

13 órakor egy vágányon újraindulhatott a vonatforgalom,

így a korábbi 20-60 perces késések ezen a vonalon 10-30 percesre csökkenhetnek. A másik vágányon a felsővezeték javítása várhatóan 17 óráig tart, a hosszabb menetidőre kell számítani későestig.

Vác és Verőce között 13 órára elvontatták azt a szerelvényt, amelynek az áramszedője letört a viharban, így ismét két vágányon haladhatnak a járatok.

Így még délután helyreállhat a menetrend a Budapest-Vác-Szob vonalon, amelyen korábban 10-40 percet késtek a vonatok.

A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon akár két órával is nőhet a menetidő, mert a vihar miatt Kelenföld és Szabadbattyán között óránkénti 80 kilométeres sebességkorlátozást kellett bevezetni. Emellett Lepsénynél fa dőlt a pályára, így ott áll a forgalom. A Balaton déli partján a pályafelújítás miatt közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon viszik az utasokat, mert Szántód-Kőröshegy és Balatonboglár között egy kidőlt fa akadályozza a közlekedést.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Budapest-Kelebia vonalon szintén akár két órával növekedhet a menetidő, mert Kiskunlacháza és Délegyháza között a Kunszentmiklós-Tassról Kőbánya-Kispestre tartó vonatra rászakadt a felsővezeték. A vezeték javításáig nincs közlekedés ezen a szakaszon.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon amiatt kell akár két órával többet utazni, mert Pusztaszabolcs és Szabadegyháza között óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be.

Ugyanezen a szakaszon fa dőlt a pályára, annak eltávolításáig ezen a részen áll a forgalom. Ercsi és a Dunai Finomító állomások között szintén fa dőlt a felsővezetékre, és egy tehervonat mozdonyának áramszedője leszakadt. Itt csak egy vágányon haladhatnak a járatok.

Továbbá a Bátaszék-Kiskunhalas vonal Bátaszék és Baja közötti szakaszán

az áramszolgáltató oszlopa kidőlt,

és a vezeték a vasúti pályára zuhant, ezért ezen a szakaszon addig nem közlekedhetnek a vonatok, amíg az áramszolgáltató nem távolítja a vezetéket.

Nagy károkat okoz a viharos szél Forrás: MTI/Mohai Balázs

Erre az autóra Szentendrén dőlt fa.

Már több járásra másod- és harmadfokú riasztást is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt a következő órákban várható, 100 kilométer/órás erősségű széllökések miatt.

Az Észak-Dunántúlon és az ország középső területein - köztük a fővárosban - van másodfokú (narancs), több észak-nyugati járásban harmadfokú (piros) riasztás érvényben.

Az éjfélig szóló figyelmeztetés szerint a nap folyamán Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém megyében lehetnek a legmagasabb fokú (piros) riasztások. A többi megyében másodfokú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A gyors mozgású hidegfront hatására előbb az Észak-Dunántúlon, majd országszerte mindenütt északnyugatira fordul, és erősen viharossá fokozódik a szél. A 100 kilométer/óra feletti széllökések az ország egy északnyugat-délkeleti tengelye mentén az úgynevezett szélcsatornában a legvalószínűbbek. Ezt követően várhatóan a kora esti órákig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve

a középső országrészben átmenetileg 110-125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken.

Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 kilométer/óra körüli vagy afeletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A front mentén - nagyobb eséllyel középső területeken - helyenként villámlásra is számítani lehet.
Késő estétől veszíthet a szél jelentősebben erejéből, de éjszaka is lehetnek még néhol viharos erősségű széllökések. Hétfőn nagyobb eséllyel már csak az Észak-Dunántúlon lehet 70-80 kilométer/óra körüli a szél erőssége.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kérte a lakosságot, hogy az érintett területeken ne tartózkodjanak a szabadban.