Elpusztult Hubert, a magyar hiúzmatuzsálem

2017.11.03. 15:16

Hubert, a hiúzmatuzsálem idén már  23 éves volt, ezzel feltehetően ő számított kontinensünk korelnökének. A fokozottan védett, Európa vadonjaiból már szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúzt a Budakeszi Vadaspark szakemberei ápolták éveken át.

Az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és a gondos orvosi ellátás, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban.

Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjas szállást" nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított, mivel a vadonban egy hiúz átlagosan és legjobb esetben is csupán csak 13 évig él.

A Budakeszi Vadaspark szakemberei figyelmükkel napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet jelenlétével a vadaspark közönségének.

Hubert vélhetően Európa legöregebb eurázsiai hiúza volt.Forrás: Surányi Linda - Budakeszi Vadaspark

Kiemelt figyelemmel viseltettünk a korrekorder Hubertünk iránt. Az előzetesen diagnosztizált mozgásszervi problémái miatt már több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Sajnos a fogazata és a csontozata sem volt a régi, így kizárólag puhára főtt csirkehúst ehetett, míg öregecske ízületei karbantartására porcerősítőt kapott. A korához képest az elmúlt időszakban jó egészségi állapotban volt, azonban csütörtök kora délután hirtelen rosszullét lépett fel nála. A roham után, a gyors orvosi segítség ellenére, úgynevezett sokszervi elégtelenség tüneteit mutatta, ami után sajnos már teljesen nem tért magához. A további kezelés kilátástalansága, illetve állatjóléti szempontok miatt az eutanázia mellett döntöttünk. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki figyelemmel kísérte Hubert vadasparki életét és hónapról-hónapra visszajárt hozzá, és különösen köszönöm azoknak, akik örökbefogadással támogatták Hubert vadasparki jólétét, és így a kezelését is" – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Hubert a hiúzmatuzsálem 23 évet élt.Forrás: Surányi Linda - Budkeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark hiúzpopulációja Hubert távozása után sem marad képviselő nélkül, hiszen a fiatalabb hiúz, Csabi, cicás mosolyával továbbra is elkápráztatja a vadasparkba látogató kicsiket és nagyokat egyaránt, és ha nem is teljesen, de enyhíteni tudja Hubert, a korelnök hiúz távozása miatt érzett fájdalmat. - olvasható a Budai Vadaspark közleményében.