Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulóján, szombat reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A köztársasági elnök felkereste az Új köztemető 301-es parcelláját, ahol lerótta kegyeletét a hősök, és a mártír miniszterelnök, Nagy Imre sírjánál.

A kegyelet kifejezéseként a nemzeti lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A Parlament főlépcsője feletti két erkélyen egy magyar zászló, illetve egy fekete gyászzászló lengett.

Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját a Kossuth téren, a Parlament előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 61. évfordulóján.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Kossuth téri megemlékezésen Áder János mellett részt vett  Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, a diplomáciai, valamint a katonai attasétestület több tagja, továbbá a pártok, katonai és állami szervezetek képviselői. Az eseményen közreműködött a Honvéd Díszzászlóalj, a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint Budapest Helyőrség Zenekara.

A nemzeti gyásznap központi megemlékezése a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél lesz. Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A bazilikánál mécsesek és fényfestés is megidézi a mártírok emlékét.
A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt, a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezést tartanak.

Az Új köztemető 301-es parcellájánál Áder János, köztársasági elnök már lerótta kegyeletét, és felkereste a forradalom mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének a sírját is.

Áder János köztársasági elnök lerója kegyeletét Nagy Imre miniszterelnök sírjánál a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A budapesti rendezvények mellett, országszerte megemlékeznek arról, hogy 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A főváros védői - nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek - felvették a harcot.

November 4-én régóta megemlékeznek az 1956-os események áldozatairól, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.