A miniszterelnöki megbízott azt mondta, nagyon fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság szülőföldjén tudjon maradni, boldogulni és gyarapodni.

Szili Katalin a szabadkai Pannon RTV-nek beszélt erről, a vajdasági Torontálvásárhelyen, ahol a Rákóczi Szövetség szórványösztöndíjainak átadásán vett részt kedden.

A Rákóczi Szövetség azokban az önkormányzatokban biztosított támogatást az első osztályosoknak, ahol a magyar lakosság aránya nem éri el a 30 százalékot. A tízezer forintos ösztöndíjban összesen 324 magyar elsős részesült.

Szili Katalin azt mondta, a Rákóczi Szövetség fontos küldetést vállalt azzal, hogy támogatóktól gyűjt segítséget a Kárpát-medencében élő magyarok beiskolázására. Szerinte nagyon fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság meg tudja őrizni identitását, és ehhez hozzátartozik, hogy az anyanyelvén tanulhasson, valamint őrizze nyelvét és hagyományait.

Ezért tartom fontosnak, hogy már az első osztályban is magyar nyelvű oktatáshoz jussanak a gyerekek, és majdan választhassák ezt a középiskolában és a felsőoktatási intézményekben is

- mondta.

A Rákóczi Szövetség programja tizenöt évvel ezelőtt indult, a Vajdaságban ötödik éve adják át az ösztöndíjakat.