Kocsis Máté pert nyert a sorosista Helsinki Bizottság ellen

1956 1956-os Emlékbizottság 2016. 09. 23. 60. évforduló Budapest Emlékpark Horváth Mihály tér Józsefváros Józsefváros polgármestere Kocsis Máté Pesti Srácok VIII. kerület sajtóbemutató
Vágólapra másolva!
Elutasította a Fővárosi Törvényszék kedden, megismételt elsőfokú eljárásban a Magyar Helsinki Bizottság keresetét abban a személyiségi jogi perben, amelyet a VIII. kerületi önkormányzat és Kocsis Máté fideszes polgármester ellen indítottak egy Facebook-bejegyzése miatt, miután migránsok jelentek meg 2015 nyarán a józsefvárosi II. János Pál pápa téren.
Vágólapra másolva!

Ma reggel pert nyertünk a Helsinki Bizottság ellen - írta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a Facebook-oldalán. Egy 2015-ös Facebook-bejegyzésben Kocsis azt a tényt, hogy a migránsok tönkretették az egyik felújított terüket, emellett határozott intézkedésre kérte a rendvédelmi szerveket.

Kocsis szerint az egész ügy nevetséges, kedden pedig a bíróság is elutasította első fokon a helsinkis keresetet. Nyilván fellebbezni fognak, pedig már ők maguk sem tudják, hogy Európán belül hol vannak azok a migránsok, akik álmatlanságban szenvedtek egy kerületi polgármester magyar nyelvű Facebook posztja miatt - tette hozzá.

Egy éve volt az elsőfokú ítélet

A perben a törvényszék 2016. november 8-án meghozott elsőfokú ítéletében elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, de a döntést a Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 13-án hatályon kívül helyezte és kötelezte az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására, valamint újabb határozat meghozatalára. A megismételt eljárás végén hozott - ismét elutasító - ítéletet a törvényszék azzal indokolta: a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek vagy az alperes polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket.