Aszódi: Az ENSZ is pozitív példaként mutatja be a paksi bővítést

Aszódi Attila Paks Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa
Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa
Vágólapra másolva!
Mind az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága, mind a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is „best practice”-ként, vagyis követendő példának és jó gyakorlatnak minősítette a Paks II. beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárását - közölte Aszódi Attila, a paksi erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár az Energiaklub és a Greenpeace kritikájára válaszul.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban több helyen is megjelent az a hír, mely szerint az Energiaklub és a Greenpeace Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinné Paks II. környezetvédelmi engedélyezésének ügyét, miután a Pécsi Törvényszék elutasította késve beérkezett keresetlevelüket - írta legfrissebb blogbejegyzésében Aszódi Attila.

Az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerint a beadott környezeti hatástanulmány és a tisztázó hiánypótlások alapján, a belföldről és külföldről, magánszemélyektől, kormányoktól, hatóságoktól és szervezetektől, így az Energiaklubtól és a Greenpeace-től beérkezett vélemények és észrevételek megfelelő figyelembevételével az illetékes környezetvédelmi hatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én adta ki a Paks II. projekt elsőfokú környezetvédelmi engedélyét, amely 2017. április 18-a óta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt helybenhagyó másodfokú határozattal jogerős és végrehajtható.

Aszódi szerint fontos kiemelni, hogy az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága

„best practice”-ként, vagyis követendő példának és jó gyakorlatnak minősítette a Paks II. beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárását,

és ugyanígy jó gyakorlatnak azonosította azt az ENSZ alatt működő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is. A mindig kritikus Ausztria véleménye szerint a felek együttműködése az eljárás során hatékony volt - tette hozzá. A Nukleáris Biztonsági Egyezmény felülvizsgálati értekezlete során a nemzetközi közösség kiemelkedően jó gyakorlatként azonosította a magyar engedélyezési eljárások transzparenciáját.