Az európai karácsonyi rendezvények kiemelt célpontjai lehetnek az Iszlám Állam terrorszervezetnek - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A szakértő szerint azzal párhuzamosan, hogy az Iszlám Állam visszaszorul a közel-keleti térségben, a veszély Európában fokozódik. Az Iszlám Államnak ugyanis érdeke, hogy a bizonyítsa, továbbra is hatékony terrorszervezet.

A szakértő egyetértett azzal a feltevéssel, hogy bár az Iszlám Állam területeket veszített, híveket nem, és volt ideje, hogy felkészüljön egy merényletre.

Berlinben tavaly december 19-én egy teherautó hajtott a karácsonyi vasárba és több embert elgázolt

Forrás: AFP/Odd Andersen

Az elmúlt két évben lehetősége volt arra, hogy számolatlanul telepíteni tudjon terrorista sejteket a világ bármely pontjára, legfőképpen Európába - tette hozzá Horváth József, aki szerint Magyarország még mindig kivételezett helyzetben van, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a biztonsági szervek "lazíthatnának", így idén is arra kell számítani, hogy időről időre járőrökkel, a terrorelhárítás embereivel találkozhatunk az utcákon.

Bécsben egyébként már körbe is vették betonoszlopokkal a karácsonyi vásárokat, így próbálják elkerülni, hogy gázolásos merényletek történjenek.