Köves Slomó reagált a Jobbik körül kipattant újabb antiszemita botrányra. Az EMIH vezető rabbija szerint nincs semmi meglepő Vonáék zsidózásában, hiszen a pártelnök még januárban is nyilvánosan zsidógyűlölő nyilatkozatot tett.

A Jobbik az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből – ezt mondta Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Mandinernek, amikor Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő, és Zagyva-György Gyula, exjobbikos országgyűlési képviselő, jelenleg a jobbikos tiszavasvári önkormányzat alkalmazottja korábbi botrányos rádióbeszélgetése kapcsán kérdezték.

Köves SlomóFotó: Bielik István - Origo

Mint azt megírtuk, a két jobbikos az auschwitzi haláltábor kapuján álló, hírhedt feliraton (Arbeit macht frei) viccelődött.

Apáti nevetve jegyezte meg, hogy "Semmi baj, a munka nemesít". Mire Zagyva György Gyula úgy reagált, ugyancsak nevetve, hogy "Meg néha szabaddá is tesz".

Apátiról ráadásul kedden egy másik beszélgetés részlete is előkerült, amelyben azt fejtegeti, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, és hogy Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. De azt is megígérte, hogyha a Jobbik kormányra kerül, eltakarítják ezeket az érdekköröket.

A Mandiner megkeresésére Köves rabbi a következőket reagálta a botrány kapcsán: 

„Az idézett hangfelvétel sajnos nem lep meg. Egy olyan párt képviselője mondta, amely az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből. Ennek a pártnak az elnöke még idén januárban is azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó akkor lemondana a párt vezetéséről. Mi ez, ha nem antiszemitizmus?"

Az EMIH vezetője arra a kérdésre, hogy a Jobbik és a baloldal esetlegesen összefoghat-e egymással, visszautalt egy korábbi, Magyar Narancsban megjelent cikkére. „Az álláspontom azóta sem változott" - jelentette ki. A januári írásban Köves Slomó annak a véleményének adott hangot, hogy a Jobbikkal összefogni nem gusztus kérdése, hanem egy ilyen lépés alapvető emberi és morális normákról szól. 

A »néppártosodó« (akármit jelentsen is ez) Jobbik személyzeti politikáját elnézve a Medgyessy Péter által meghirdetett undormentes stratégia eredménye könnyedén az lehet, hogy Szaniszló Ferenc nem kitüntetést fog kapni a jövőben, hanem kitüntetést fog osztani, nem Hóman Bálintok, hanem Gömbös Gyulák kapnak majd szobrokat, és nem a migránsokról, hanem a magyarországi cigányságról szól majd a plakátkampány.”