Sajátos: Zagyva György szerint nem neki kell magyarázkodnia a zsidózása miatt

vagyonnyilatkozat 2014
Zagyva György Gyula
Vágólapra másolva!
A mandiner.hu készített interjút Zagyva György Gyulával, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjével a jobbikos antiszemita botrányról, aki azt mondta, hogy nem a holokausztra és a zsidóságra gondolt, amikor az auschwitzi haláltábor kapuján álló feliratot idézte. Gulyás Mártonnal és Vona Gábor, pártelnök Spinoza-házban tett látogatásával kapcsolatos kérdésekre a Jobbik hivatalos kommunikációs lózungját mondta vissza, a Heller Ágnes által felvetett baloldal és a Vona pártja közötti taktikai szövetségről pedig nem kívánt érdemben nyilatkozni. Az antiszemita fenyegetésen is lebukó politikus kínosan végigmagyarázkodta az egész beszélgetést.
Vágólapra másolva!

Már az interjú eleje is meglehetősen erősre sikeredett, hiszen amikor az újságíró azt firtatta, hogy Zagyva György Gyula szerepelt az ominózus, holokauszton viccelődő felvételeken, a következőt sikerült válaszolnia:

Ismert, a jelenleg a jobbikos tiszavasvári önkormányzat alkalmazásában álló Zagyva az auschwitzi haláltábor kapuján álló feliratot („A munka szabaddá tesz") idézte, és hangos nevetésben tört ki a közönség, valamint a szellemi holokauszt kifejezést használta meglehetősen gúnyosan. Az erre vonatkozó kérdés kapcsán elképesztő magyarázkodásba kezdett Zagyva, és úgy érvelt, hogy az idézetet az önfenntartó börtönök kapcsán mondta, és nem a zsidók kapcsán.

Szerinte szó sem lehet holokausztgyalázásról, semmiféle holokauszttal kapcsolatos gondolata nem volt a beszélgetés alatt.

A beszélgetőpartnerekkel sem vállalt közösséget, szerinte tőlük kell megkérdezni, hogy min nevettek. Így néz ki Zagyva bombabiztos alapokon álló magyarázkodása:

Zagyva György Gyula oltári nagy magyarázkodásba kezdett a Jobbik antiszemita-botrányát firtató interjúban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az interjúból kiderült továbbá, hogy Gulyás Márton videójában való szereplésért kapott hideget-meleget, de az, hogy elfogadta a Soros-aktivista felkérését, nem azt jelenti, hogy a Közös Ország Mozgalom munkájában is részt venne. Vona Spinoza Házban tett látogatásával kapcsolatában pedig az egykori, ostorcsattogtató Zagyva György Gyulára nem emlékeztető módon azt emelte ki, hogy egy politikusnak minden társadalmi réteghez szólnia kell. A Heller Ágnes által felvetett baloldal és a Jobbik között taktikai szövetségről pedig nem kívánt érdemben nyilatkozni, szerinte erről az országos politikusaiknak kell dönteni.

Az előzmények: Zagyva György Gyula szerepe az antiszemita botrányban

Az elmúlt évtized legnagyobb antiszemita botránya az előző héten robbant ki, amikor a mandiner.hu által nyilvánosságra hozott felvételen Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője a Szent Korona Rádió Sin City című műsorban a zsidók gazdasági és politikai térnyerése miatt aggódott. Ezután naponta kerültek újabb és újabb, hasonló szellemiségű hangfelvételek, amelyek meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozták a kommunikációs szinten a balliberálisok felé nyitni szándékozó jobbikos pártvezetést.

A történet egyik kulcsszereplője lett később a Jobbik volt parlamenti képviselője, a jelenleg a jobbikos tiszavasvári önkormányzat alkalmazásában álló Zagyva György Gyula, aki Apátival egyetértésben nevetgélt a holokauszton.

Kettőjük párbeszéde volt hallható a felvételen, ami után kitört a röhögés a stúdióban.

  • Apáti István: „Semmi baj, a munka nemesít."
  • Zagyva György Gyula: „Meg néha szabaddá is tesz."

A beszélgetésbe később bekapcsolódott a Jobbik V. kerületi képviselője, budapesti sajtófőnöke, Balasi András és Hunyadi Gábor is.

  • Balasi András: „Majdhogynem holokauszt, amit itt csinálsz, Gábor."
  • Zagyva György Gyula: „Nem, ez egy szellemi holokauszt, Gábor."

Egy újabb hangfelvételen pedig a holokauszt áldozatainak számán élcelődött más jobbikosokkal.

  • Zagyva György Gyula: „Bocsánat, elnézést, csak nekem szervezői feladataim vannak, aztán nem olyan egyszerű. De gondolom, azért az András elszórakoztatott mindenkit a holokausztos poénjaival."
  • Balasi András: „Nem, most kezdtük, tehát volt ilyen mikrofonpróba, hogy egy, kettő, hatmillió, tehát nem unatkoztunk."
  • Hunyadi Gábor: „Milyen hatmillió? Nem jutottunk el."
  • Balasi András: „Mennyi!?"
  • Hunyadi Gábor: „De most nézd meg, mennyien vagyunk!"
  • Balasi András: „Hoppá!"
  • Zagyva György Gyula: „De várjál, most volt az olimpia, és itt ülne a Lipusz, akkor megmondaná, hogy 384271."
  • Hunyadi Gábor: „Egészen pontosan."
  • Zagyva György Gyula: „Egészen pontosan."

Zagyva a hangfelvételen az azóta meghalt Lipusz Zsoltra hivatkozott, akit szélsőséges körökben a „kurucok történelemtanáraként" tartottak számon.