Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek nyilatkozott arról, hogy jövő héttől már utalják az egészségügyi dolgozók megemelt bérét. Elmondta azt is, hogy a kormány az elmúlt években 400 milliárd forintot költött egészségügyi béremelésre. Az államtitkár az Iskolabüfé Fesztiválon arról is beszélt, hogy már alig található egészségtelen élelmiszer az iskolai büfékben.

A parlamenti államtitkár szombaton az MTI-nek nyilatkozott arról, hogy jövő héten kezdik utalni az egészségügyi dolgozók megemelt béreit.

Az államtitkár emlékeztetett, a kormány döntése nyomán mind az orvosoknak, mind pedig az ápolóknak november elsejétől megemelkedett a bére, azt december elején kezdik utalni.

Az orvosok esetében a múlt évi 107 ezer forintos emelés után idén egy újabb, 100 ezer forintos többlet jelentkezik a decemberi fizetésükben, az ápolóknál a tavalyi 26,5 százalékos emelkedés után egy újabb, 12 százalékos többlet várható.Az államtitkár beszámolt arról, hogy míg egy több éve munkaviszonyban álló szakápoló alapbére 2010-ben 91 400 forint volt, idén novemberben az alapbérük már 183 ezer forintra emelkedett, míg egy 19-21 éve a szakmájában dolgozó szakápoló alapilletménye a 2010-es 106 ezer forintról, 209 814 forintra nőtt.

A jövő évben további 8, majd 2019-ben újabb 8 százalékkal emelkedik az ápolók és a szakdolgozók bére, így összesen - négy év alatt - 65 százalékos emelkedésről lehet beszélni. 

A szakvizsgával nem rendelkező orvosok és gyógyszerészek bére 50 ezer forinttal nőtt novembertől, míg a védőnők is 33 ezer forintos bérpótlékban részesülnek - fűzte hozzá az EMMI államtitkára.

A mentődolgozók bére a novemberi emelésen felül a jövő év elejétől további 10 százalékkal nő majd, ami 2016 és 2018 között átlagosan 67 százalékos béremelést jelent.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a kormány az elmúlt években összességében 400 milliárd forintot költött az egészségügyi dolgozók béremelésére.

A magyar gyerekek sokkal egészségesebben élnek

Rétvári szombaton az Iskolabüfé Fesztiválon elmondta, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően már alig található egészségtelen étel az iskolai büfékben.

Budapest, 2017. november 25. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Budapest Kongresszusi Központban rendezett Iskolabüfé fesztiválon 2017. november 25-én. A kormány intézkedései arra ösztönzik a büféket, a konyhákat és a szolgáltatókat, hogy minél egészségesebb alapanyagokból készülő, de finom élelmiszereket állítsanak elő és árusítsanak az iskolásoknak. MTI Fotó: Mohai BalázsForrás: MTI/Mohai Balázs

Az M1 csatorna híradójában elhangzottak szerint a kormány a chipsadó kivetése mellett szigorította a menzareformot, és bevezette a mindennapos testnevelést.  Rétvári Bence a rendezvényen azt mondta, ezek az intézkedések azt szolgálják, hogy a most felnövekvő generáció ne jusson hozzá az iskolában egészségkárosító termékekhez, másrészt szokjon hozzá az egészséges élethez.

Hozzátette, ez arra ösztönzi a büféket, a konyhákat és a szolgáltatókat, hogy minél egészségesebb alapanyagokból készülő, de finom élelmiszereket állítsanak elő és árusítsanak az iskolásoknak.