A TV2 Tények című műsorából kiderült, hogy a Kőbányán elgázolt 33 éves bankrabló korábban már hat évet kapott emberölési kísérlet miatt, és két éve még börtönben ült. A Tények az eset kapcsán rákérdezett a korábban viszkis rablóként elhíresült Ambrus Attila véleményére is.

Csütörtökön kora délután, egy 33 éves férfi gázpisztollyal követelt pénzt a kőbányai bankfiókban. A Tények információja szerint a fenyegetések ellenére sem kapott pénzt az alkalmazottaktól. Végül az egyik asztalról sikerült egy kisebb összeget elemelnie, amit egy nejlonzacskóba pakolt.

Az utcán civil ruhás rendőrök akarták megállítani a férfit, akikre fegyvert fogott, majd hátrált, lelépett az úttestre, és elütötte egy kisteherautó. A sofőr a Tényeknek azt mondta: nagyon gyorsan történt minden, csak egy kapucnis alakra lett figyelmes, aki a kocsija felé rohant.

A bankrabló a menekülés közben valószínűleg nem vette észre a menekülő útvonalát keresztező úttestet. A történtek kapcsán a Tények riporterei megkérdezték Ambrus Attila, a viszkis rabló véleményét is.

lyen esetekben ugye a stressz hatására kialakul egy úgynevezett csőlátás, illetve beszűkül a látótér, és valószínűleg ezért nem vette észre. De ez csak egy ilyen hipotézis részemről, azért mondom, hogy nem merek erre megesküdni. Nem beszélve arról, ha ugye jól emlékszem, vagy jól tudom, akkor nem vitt el nagy összeget, és ez is frusztrálta, frusztrálhatta az illető úriembert”

- mondta Ambrus Attila a Tényeknek.

Az valószínűleg csak a véletlenek összjátéka, hogy a 33 éves férfi pont az Ambrus Attila bankrablásaiból készült film hivatalos bemutatójának napján rabolt.Nem jellemző a szakértő szerint, hogy valaki egy könyv, vagy film hatására követ el bűncselekményt. Németh Zsolt kriminálpszichológus a Tényeknek a következőket mondta erről:

Vannak kísérletek a kriminológiában, hogy ez milyen hatást gyakorol, ezért mondjuk azt, hogy általában nem jelentős az, hogy ilyen események abból fakadnak, hogy valaki lát ilyet, a szeme előtt.” 

A Tények megszólalt a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina is.

Más büntető eljárás is folyik vele szemben jelenleg is, a bűnismétlés esélye ezért reális az ügyészség szerint. Ezért a kerületi ügyészség a legsúlyosabb kényszerintézkedésre, az előzetes letartóztatásra tesz indítványt”

- mondta el a szóvivő.

A Tények információi szerint a 33 éves férfi ellen több rendbeli garázdaság miatt nyomoztak, amikor bankot rabolt. Korábban börtönben is volt, onnan két éve szabadult: emberölés kísérlete miatt hat évre ítélték.