Orbán Viktor: Magyarország kész méltányos alkut kötni az INA visszaadásáról

2017.11.28. 12:52

Azért, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban, Magyarország kész méltányos alkura - mondta Orbán Viktor Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően. 

Magyarország szeretné minél előbb méltányos módon maga mögött tudni ezt a problémát, és az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják"- mondta a miniszterelnök a tárgyalás után angolul nyilatkozva.

Orbán Viktor kormányfő fogadja Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökötForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

 

Orbán Viktor hozzátette, hogy ez egy üzleti ügy, a magyar kormány nem tekinti kormányzati kérdésnek, de támogatja, hogy minél előbb megoldás szülessen, és ha a horvát kormány a jövőben nem szeretné látni Horvátországban a Mol-t, akkor Magyarország kész méltányos alkut kötni, és visszaadni az INA-ban birtokolt részesedését.

De a megállapodásnak méltányosnak kell lennie, és azt kívánom, hogy gyorsan, amint lehet, megköttessen, és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok" - mondta a miniszterelnök.

Ha sikerül megszabadulni ettől a problémától, amely mérgezi a két ország kapcsolatát, azzal minden téren helyreállhat az együttműködés a két ország között.

A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket, racionális megoldást találni és folytatni a történelmileg kipróbált és bevált, jó együttélés politikáját" - mondta Orbán Viktor.

A tárgyaláson a két miniszterelnök azt állapította meg, hogy az elmúlt években történtek nagyon jó fejlemények. Orbán Viktor köszönetet mondott a horvát kormánynak, amely nagyon támogatta a két ország viszonyának javítását, különösen a gazdaság terén.

"A számok ígéretesek. A kereskedelem bővül. Egyre több magyar utazik Horvátországba. Ezáltal mi is részei vagyunk a horvát gazdaságnak és fejlődésnek, ami jó dolog, és nagyon örülünk neki" - mondta el Orbán Viktor. 

A két kormány között kiváló a politikai kapcsolat, és a két nemzet történelmi kapcsolata is kiváló, és nem szeretnénk ezt a kapcsolatot egy olyan üggyel megmérgezni, mint amilyen a Mol és az INA körüli vita - szögezte le a miniszterelnök.

Az INA egyik olajfúrótornya az AdriánForrás: INA

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: a találkozón mindenről beszéltek, ami a két ország között napirenden van.

Plenkovic beszámolt arról, hogy elégedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom mértékével, továbbá megemlítette, hogy az idén félmillió magyar turista nyaralt a horvát tengerparton.
Szavai szerint lépéseket tesznek a két ország közötti közlekedési lehetőségek javításában, valamint az energetikai együttműködés bővítésében, amely magába foglalja a kétirányú gázszállítás megteremtését Horvátország és Magyarország között.

Együttműködnek a magyarországi horvát és a horvátországi magyar kisebbségek helyzetének javításában is.

Az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét.
A horvát kormányfő elmondta, hogy Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és reményei szerint Magyarország támogatja ezt.

Hozzátette: a kisebb nézeteltéréseket a jövőben ki tudják küszöbölni és javítani tudnak Horvátország és Magyarország viszonyán, amely "baráti és szomszédos" ország.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 2011-ben - mint a soros elnökséget ellátó ország kormányfője - kulcsszerepet játszott abban, hogy Horvátország befejezhesse az uniós csatlakozási tárgyalásait.