Gyerekek kerültek kórházba a gyógyszerész hibája miatt

Vágólapra másolva!
Több gyerek is kórházba került, miután egy miskolci gyógyszerész feltehetően összekeverte a hatóanyagokat egy magisztrális gyógyszer készítése közben – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).
Vágólapra másolva!

Az OGYÉI egy bejelentésből értesült arról, hogy egy miskolci gyógyszertárban, egy gyógyszerész által készített (magisztrális) gyógyszer olyan tüneteket okozott, amelyek miatt több gyereket is kórházba kellett szállítani.

A gyógyszertárak felügyeletét ellátó Tisztigyógyszerészi Főosztály vizsgálatai alapján megállapította, hogy egy gyógyszerész egy adag magisztrális gyógyszer (kúp) készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két hatóanyagot. Az országos tiszti főgyógyszerész a még fel nem használt gyógyszereket visszagyűjtette az összes érintett betegtől és a gyógyszertárból. A gyógyszerész a felelősségét elismerte.

Az OGYÉI foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt bejelentést tett a rendőrség felé. A vizsgálat jelenleg is tart, a gyógyszertár működési engedélyét az ellenőrzés lezárásáig felfüggesztették.

Az OGYÉI információi szerint a gyerekeket hazaengedték a kórházból és nem szenvedtek maradandó egészségkárosodást.