Az észt EU-elnökség javaslata jelzi, hogy Magyarország nem maradt magára álláspontjával

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió észt soros elnökségének a kötelező kvóták ügyében tett javaslata azt jelzi, hogy Magyarország és a visegrádi négyek (V4) nem maradtak magukra álláspontjukkal.
Vágólapra másolva!

Bakondi Györgyöt az M1 csatornán vasárnap arról kérdezték, hogy a dublini rendszer a jövőben sem tartalmazna állandó, kötelező jellegű áthelyezési kvótákat az EU soros észt elnöksége által a közös menekültügyi szabályozás reformjáról benyújtott javaslatok értelmében.

Bakondi György azt mondta, reményeket fűznek az észt javaslathoz.

Azt is mondta, hogy az Európai Parlament hozott már egy határozatot a kötelező szétosztást és a felső korlát nélküli beáramlást illetően, de a nemzetállamok kormányait képviselő Tanács esetleg kompromisszumos vagy más megoldásra is juthat.

Megkérdezték arról is, hogy az EU Tanácsa pénteken azt közölte, megegyezés született arról, hogy 3,7 milliárd eurót különítenek el abból a célból, hogy az Európai Beruházási Bank a jövőben növelhesse az unió területén kívüli migrációs projektekhez nyújtott hiteleket. Bakondi György szerint Afganisztánra, Pakisztánra, Szíriára, Irakra, Líbiára és más országokra tekintve nehéz elképzelni, hogy ennyi pénzből megoldódna ez a kérdés. "De maga a gondolat, hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik, és nem behozni Európába, a magyar miniszterelnök tízpontos tervének is része volt" - mondta.