A határon túli egyházi vezetőknek tartottak díszebédet a Sándor-palotában

2017.12.04. 14:19

A világban a lelkész – legyen bármilyen felekezetű – embert és embert is egymáshoz kapcsol, nemcsak égi és földi között közvetít – mondta Áder János köztársasági elnök a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebéden hétfőn a Sándor-palotában. Az eseményen az államfőn és a meghívott egyházi vezetőkön kívül részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Köszöntőjében Áder János rámutatott: ezt a kapcsolatot ünnepelték számtalan módon idén a reformáció ötszázadik évfordulóján, és ezt a sorsközösséget erősítik minden esztendő pünkösdjén, a csíksomlyói magyar zarándoklaton. Kiemelte: adventben, karácsony közeledtével természetes a késztetés bennünk, hogy számot vessünk az elmúlt esztendővel.

Budapest, 2017. december 4. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebéden a Sándor-palota Tükörtermében 2017. december 4-én. MTI Fotó: Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

Ha komolyan vesszük a feladatot, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy közösségeinkért, egymásért is megtettünk-e mindent, ami szükséges és ami lehetséges – fogalmazott Áder János.

Az államfő az esztendő végéhez közeledve megköszönte a jelenlévő egyházi vezetőknek – és a csak lélekben velük együtt lévőknek –, hogy munkájukkal a lehetetlenre is mindig, hittel, reménnyel, szeretettel vállalkoztak.

Budapest, 2017. december 4. Orbán Viktor miniszterelnök (b3), valamint Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke (b), Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök (b2) és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek (j) beszélget a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebéd előtt a Sándor-palotában 2017. december 4-én. MTI Fotó: Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

"A szétszóratásban az asszimiláció ellen küzdve. A többségi társadalom elfogadását remélve. A csüggedőknek bátorítást adva, bennük a lelket tartva. Az elesetteknek valóságos segítséget, támaszt nyújtva" – mondta a köztársasági elnök.