A magyar kormány kiáll a nemzeti érdekek képviselete mellett

2017.12.11. 12:00

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a HETI TV Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról, az uniós forrásokról, valamint arról, hogy mennyire is fontos a magyar embereknek az EU.

Nagyjából 2500 milliárd forintot fizet ki a kormány a hazai vállalkozásoknak az év végéig - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára a HETI TV Pirakadat című műsorában. Ezek a viták az elmúlt években, így idén sem hátráltatják ezeket a kifizetéseket. A magyar közvélemény már hozzászokhatott, hogy különböző nemzeti érdekek képviselete mellett mi igenis kiállunk Brüsszelben - tette hozzá. 

Ez meglepő volt hét évvel ezelőtt, ma már nem az. Ebből fakadóan vannak nézeteltérések a bevándorlás, a betelepítés, az Európai Unió jövőjét érintő kérdésekben, ám mindez nem befolyásolja azt a fejlesztési programot, amelyet a kormány részben uniós pénzekből, részben pedig a hazai költségvetésből finanszíroz.

Csepreghy szerint a Soros ügy abból a szempontból érdekes, hogy van egy teljesen más vízió Európa jövőjét illetően a magyar kormány, pontosabban a régió kormányzatai és Soros György terve között. Az előbbiek úgy gondolják, Európát úgy lehet megerősíteni, hogy a közösséget alkotó nemzetállamok megerősödnek, gazdaság- és társadalompolitikai értelemben, addig Soros úr egy statisztikai számot lát maga előtt, egy ötszázmilliós piacot, amit miként lehet mennyiségileg felduzzasztani. Ő kevésbé foglalkozik Európa azon értékeivel, amelyek Európát ezer éven keresztül ilyenné formálták, amilyennek mi ezt a kontinenst ismerjük és szeretjük - mondta az államtitkár. 

A teljes beszélgetés itt tekinthetik meg.