Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy klímavédelmi alapítványt hozott létre, aminek kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő. Az államfő azt is bejelentette, hogy megújult az Élő bolygónk (www.elobolygonk.hu) honlap, aminek legfontosabb küldetése növelni az olvasók tudását, ismereteit a klímaváltozással kapcsolatban.

Áder János személyes motívumokkal kiegészítve mesélte el, hogyan került sor a klímavédelmi alapítvány megalakítására. Az államfő kiemelte, hogy abból az összegből hozta létre, amit a Magyarországról kivándorolt és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektormérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára. Mint mondta, a 234 396 font és 66 penny 2016 januárjában érkezett meg egy ügyvédi letéti számlára. Hosszas gondolkodás után pedig úgy döntöttek, hogy az örökhagyó akaratát azzal tudják a legjobban szolgálni, ha egy olyan hosszú távú célra használják fel a pénzösszeget, ami kiemelten fontos ügyre hívja fel a magyar társadalom figyelmet. Az államfő hozzátette, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcs erős ösztönzést adott ahhoz, hogy végül klímavédelmi alapítványra fordítsák a pénzt.
A végeredmény pedig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány lett, aminek

  • Alapítója Áder János köztársasági elnök.
  • Kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter
  • Tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő.

Áder János elmondta, hogy Martonyi Jánost nemzetközi tapasztalata, jogi tudása és a téma iránti érdeklődése révén, Vizi E. Szilvesztert a tudományos világban meglévő kapcsolatai és a Friends of Hungary-ban szerzett tapasztalatai miatt kérte fel az alapítvány munkájában való részvételre, Szűcs Gábor pedig évek óta segíti munkáját klímavédelmi szakértőként. A köztársasági elnök hangsúlyozta, minden jogi, adminisztrációs és technikai feltétel adott, hogy az alapítvány megkezdhesse munkáját. Áder János szólt arról is, hogy online szemlét indítanak a megújított www.elobolygonk.hu segítségével. Kiemelte, hogy a megújult honlap célja, hogy növelje az olvasók tudását, ismereteit a klímaváltozással kapcsolatban.

A felületen összegyűjtik a magyar és nemzetközi portálokon megtalálható releváns információkat, amelyek a klímaváltozással kapcsolatban, minden korosztályhoz szólnak. Klímahíreket, innovatív trendeket, zene- és programajánlót is meg fognak jelentetni, az "Én mit tehetek" menüben pedig gyakorlati tanácsokat is adnak a környezetvédelemhez.

Budapest, 2017. december 16. Áder János köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (b2) alapítója és Martonyi János volt külügyminiszter, a kuratórium elnöke (j2), valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke (b) és Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő (j), kuratóriumi tagok a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványról és a megújult Élő bolygónk honlapról tartott sajtótájékoztatón a zugligeti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2017. december 16-án.Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Martonyi János, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a legtöbb globális kockázat közvetve vagy közvetlenül összefügg az emberi tevékenységgel, ezért indokolt azt vizsgálni, mit lehet tenni ezek megelőzésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás összefügg a természeti katasztrófákkal, a terrorizmussal, és a migrációval. Kitért arra, hogy az alapítvány segítségével hozzájárulhatnak a globális kockázatok, a klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez.

Vizi E. Szilveszter is arról beszélt, hogy korunk emberének hallatlanul nagy a felelőssége abban, hogyan változtatja meg azt a bolygót, amit örökölt. Szerinte éppen a tudomány exponenciális növekedésének eredménye, hogy az ember kezében olyan hihetetlen hatalom összpontosult, amivel képes elpusztítani a bolygót.