Az utcán tölti a karácsonyt Nikolett

2017.12.17. 14:14

Tavasszal mutattuk be annak a 30 éves hajléktalan nőnek a történetét, akinek apja 99 késszúrással végzett az anyjával. Az asszony belehalt a támadásba, férje börtönbe került, Nikolett pedig az utcán maradt, munka, pénz és otthon nélkül. Kíváncsiak voltunk, tudott-e új életet kezdeni, amiben az Origo olvasói is támogatták. Nehéz sorsa Guessous Majda Mária (Mesi) magyar-marokkói származású, Junior Prima díjas énekest is megihlette. A dallal, amely a hajléktalan nőről is szól, Nikolett másokon is segíthet.

Mikor legutóbb beszélgettünk, a hajléktalan nő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai épületében húzta meg magát. Szülei egy önkormányzati lakásban éltek, ahova nem költözhetett be örökre. Több lehetőség is szóba került, miután kiderült, hogy a máltaiaknál sem maradhat. Az egyik az volt, hogy Tordasra költözik, egy olyan intézménybe, ahol befogadják, a másik, hogy talán maradhat még egy kicsit. Nem maradhatott. Ma egy védett szállón tölti az éjszakákat, amelyet férfiak nem közelíthetnek meg. Feltéve, hogy bejut.

Fotó: Mudra László - Origo

„Az éjjeli menedékhelyek csak átmeneti elhelyezést biztosítanak a hajléktalan emberek számára, így a mi intézményünk is ez alapján működik. Átlagosan 8-10 hónapot töltenek itt a lakók, de van olyan, akinek négy évig biztosítottunk védett környezetet, mert az egyéni diagnózisa alapján tudtuk, hogy annál nagyobb biztonságot, mint nálunk, csak egy tartós, bentlakásos intézményben kaphatna. Nikolett több mint egy éve lakik az intézményünkben, pszichiátriai diagnózisa alapján őt is önkormányzati fenntartású bentlakásos intézménybe szeretnénk továbbléptetni, ahol segítenek neki gondoskodni magáról"

- mondta akkor Fülepi Henrietta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkása, Nikolett segítője, aki mindenben támogatta, amiben csak tudta, amíg náluk lakott.

Fotó: Mudra László - Origo

Az albérlet álom maradt

A védett szállón, amelyről nem írhatjuk le, hol van, 17 órától lehet ágyat szerezni érkezési sorrendben. Aki nem elég gyors, annak marad az utca. Aki van annyira szerencsés, hogy bejut, az este kap meleg vacsorát, a hétvégén pedig adományt is.

Én egyből idejöttem, mert tudtam, hogy ilyenkor, ha krízis van, 50 embert beengednek és nagyobb az esélye, hogy beférek. Próbáltam másik szállókat is keresni. Kettőt is megnéztem, mindkettőről olyan rossz visszajelzéseket kaptam, hogy tele van oda nem illő bogarakkal"

- mondja Nikolett, akinek álom maradt az albérlet, annak ellenére, hogy az Origo olvasói több mint 650 ezer forinttal támogatták.

Fotó: Mudra László - Origo

A pénzből ki tudta fizetnie tartozásai egy részét, de nem az egészet. A fennmaradó összeg pedig

arra sem elég, hogy vidéken kezdjen új életet.

Bár ma már van munkája, nem lett egészségesebb. Mentális retardációja mellett továbbra is depresszióval küzd.

„Találtam magamnak munkahelyet. 39 900 Ft-ot kapok 4 órás csomagolói munkáért. Egyik héten reggel 6-tól 10-ig, másik héten 10-től 14-ig kell dolgoznom, most éppen táppénzen vagyok pszichés alapon. Már kezdek jobban lenni, így, hogy szedek rá gyógyszert, hangulatjavítót, jobban is tudom oldani a feszültséget, meg nem annyira jelentkezik rajtam a depresszió, mert, hogy minden rossz mellett még ezt is megörököltem"

- magyarázza Nikolett, akinél anyja halála után PTSD-t, vagyis poszttraumatikus stressz szindrómát is diagnosztizáltak. Ennek kialakulásában feltehetően a brutális gyilkosság mellett az is közrejátszott, hogy neki kellett kitakarítania a lakást.

Ő mosta fel édesanyja vérét a padlóról.

Gyilkosság egy almamag miatt

2015. február 13-án a VIII. kerületi Delej utca egyik társasházában egy lakó aggódni kezdett, mert napok óta nem látta a szomszédasszonyát. Amikor annak férje hazaért, megszólította, hogy megtudja, mi van a feleségével. A részeg férfi azt mondta, az asszony jól van, csak megfázott. A szomszédnak ez gyanús volt, mert napok óta sötét volt a lakásukban, nem látott mozgást, és senki sem húzta fel a redőnyt. Felkeresett egy másik szomszédot, hogy kicsit később együtt menjenek át a házaspárhoz. Bekopogtak.

A férfi kinyitotta az ajtót, de nem volt hajlandó őket beengedni, bezárkózott. Mivel a szomszédok tudták, hogy korábban pszichiátriai kezelésre járt, és sokszor zavarodottan viselkedett, ráadásul egyszer a kutyájukat is kidobta az ablakon, majd a műanyag zacskóba rejtett tetemet visszavitte a lakásba, jobbnak látták, ha hívják a rendőröket. Amikor a járőrök megérkeztek, a szomszédok azzal fogadták őket, hogy a férfi otthon van. A rendőrök kopogtak és csengettek, de még felszólításra sem volt hajlandó beengedni őket, úgyhogy berúgták az ajtót.

Apám begyógyszerezte magát, mert öngyilkos akart lenni. Nem sikerült neki. A rendőrök ébresztették fel"

- mondta Nikolett korábban, akinek ezen a napon megváltozott az élete. Nemcsak az édesanyját, de bizonyos szempontból az édesapját is elvesztette. Amikor a férfi magához tért, megkérdezték tőle, baj van-e.

Igen, nagyon nagy baj van! Megöltem a feleségemet. Ott van a hátsó szobában, becsomagolva"

- válaszolta a rendőröknek.

Ebben a fotelben halt meg Nikolett édesanyjaForrás: Police.hu

A 150 kilós, mozgáskorlátozott asszony holttestét a fotelben találták meg áttetsző műanyag zsákkal letakarva. A rendőrök megbilincselték a férfit, és bevitték a helyi rendőrkapitányságra.

Apám 99 késszúrással megölte anyámat. Elmondása szerint az egész azért történt, mert anyám ugráltatta, apámnak meg pont a születésnapja volt"

- magyarázta Nikolett.

A részeg férfit, vallomása szerint az bosszantotta föl, hogy megpucolt az asszonynak egy almát, amiben benne maradt egy mag. Ezen vesztek össze.

Ezután apám felhánytorgatta anyámnak, hogy nem köszöntötte fel. Anyám meg kiszólt a WC-ről az apámnak, hogy boldog születésnapot, ami neki nem tetszett."

A férfi vallomásában azt mondta, hogy a felesége hozzávágott egy doboz kefirt, ő meg felkapott egy konyhakést. Úgy emlékezett, hogy ekkor az asszony még hangosabban kezdte őt szidni. Ez volt az a pillanat, amikor elszakadt nála a cérna, és szó szerint nekiesett a feleségének.

Leengedte a redőnyt, ahogy mindig is szokta, és megölte"

- tette hozzá szomorúan.

A gyilkosság után légfrissítőt és dezodort fújt a holttestre, aztán letakarta. Ez két nappal az előtt történt, hogy a szomszédok bekopogtak hozzá. Nikolett egy e-mailből tudta meg, hogy mi történt, mert akkor már nem lakott a szüleivel, mivel azok állandóan ittak és veszekedtek. Inkább az utcát választotta.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Elvonulni a világtól

Nikolett nem hajlandó találkozni börtönben lévő apjával, akit 14 évre ítélek 2017 elején, de vállalta, hogy a kapcsolattartója lesz, úgyhogy néha felhívja.

"Legutolsó beszélgetésünkön megkérdezte, hogy vagyok. Én is meg szoktam tőle kérdezni, hogy ő hogy van, de nagyon nem tudunk egymással szót váltani. Ő a másodfokú tárgyaláson elmondta, hogy

nagyon sajnálja, nem akarta megölni anyámat, 

de ezt a dolgot már nem lehet visszafordítani. Haragszom rá, és nem fogom neki megbocsátani, amit tett."

Fotó: Polyák Attila - Origo

A folyamatos kapcsolattartási nyilatkozathoz viszont egy állandó lakhely kellene, ami Nikolettnek nincs. Mivel Budapesten nem tud új életet kezdeni, elfogadta egyik barátnője felajánlását, amely arról szólt, hogy költözzön hozzá. Vas megyében próbál szerencsét, ha lesz rá pénze.

Ennél többet nem mondanék arról, hol fogok lakni, mert szeretnék kicsit elvonulni a világtól, de rehabilitációs munka ott is van. Az lesz az első dolgom, hogy fölveszem a kapcsolatot a munkaügyi központtal és az ottani családsegítővel."

Azon is elgondolkozott, mit tesz, ha apja jó magaviselettel 7 év után, 2024-ben szabadul.

„Nem egy helyen fogunk lakni, az biztos, mert még ma is szomorú és mérges leszek, ha rágondolok, mit tett. Értelmetlennek találom. Mindig azt mondom, hogy

hagyta volna életben anyámat,

és akkor valahogy megoldottuk volna az ápolását, például beraktuk volna egy intézménybe, olyan helyre, ahol jobban tudnak rá figyelni. Nyilván egy 150 kilós embert nem könnyű mozgatni, de valahogy megoldottuk volna" 

- magyarázza.

Egy nagyon nehéz gyerekkor

Nikolett egy évvel szülei esküvője után, 1987 májusában született. Saját bevallása szerint anyjától és apjától nem sok mindent kapott. Amellett, hogy végig kellett néznie az állandó veszekedésüket, sokszor üres volt a hűtő, vagy csak sör volt benne, ennivaló viszont nem, pedig ő éhes volt. Ettől függetlenül úgy érzi, szerették őt a maguk módján.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Nekem nagyon nehéz gyerekkorom volt. Végignéztem 33 öngyilkossági kísérletet apukám részéről, aztán ott voltak az alkoholproblémák. Segítséget a keresztszüleimtől kaptam. Ők tanítottak meg írni, olvasni, a színekre és az órára is."

Nikolett annyira ellenzi az alkoholizmust, hogy könyvet írt Életem története /avagy/ Ezt teszi az alkohol címmel. Szabadidejében, ha nem mandalázik, amiben nagyon ügyes, a Szabó Ervin Könyvtárban ül. A könyvet is ott írta.

Egy egészségem van, és nem teszem tönkre. Ezért nem iszom, és nem is dohányzom. Azért, mert valaki hajléktalan, még nem kell inni" - magyarázta.

Átváltozás

Bár Nikolettnek egyelőre nem sikerült új életet kezdenie, jó úton halad, és másoknak is utat mutathat akaratereje és hozzáállása. Guessous Majda Mária (Mesi), Junior Prima díjas énekes 2017 nyarán talált rá, miután felkereste a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Azt mondja, ő maga is megélte a változásba vetett hit erejét, amikor 17 évesen felgyógyult súlyos betegségéből.

„Azt éreztem, hogy meg kell hallgatnom, jobban oda kell figyelnem a körülöttem élő, sok szempontból hátrányos helyzetű felnőttekre és gyerekekre. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy beszélgetnem kell más emberekkel. Olyan sorsokat kell megismernem, akik

elképesztő dolgokon vannak túl, 

és mégis hihetetlen jókedvet, derűt és továbblépést tudnak sugallni azoknak, akik nem feltétlen tudják ezt meglépni. Sőt, azoknak is tudnak adni, akik látszólag teljes életet élnek. Mindezt dalokon keresztül szeretném átadni, melyek diktafonra vett beszélgetésekből születnek és a készülő negyedik lemezemre felkerülve a közeljövőben kiadjuk. A lemez zeneisége különböző népek zenei hagyományaiból is merít."

Nikolett és Guessous Majda MáriaFotó: Mudra László - Origo

Ez a gondolat teremtette meg az Átváltozást, egy művészeti-társadalmi kezdeményezést, amelynek célja az, hogy dalokon keresztül mindenkihez eljuthasson az üzenet: van kiút. A hajléktalan nő története volt az egyik első, amit az énekesnő megismert.

Niki egy nagyon nyitott személyiség, vele mindent meg lehet beszélni, és őszintén válaszol. Olyan mélységekbe tudtunk belemenni, amelyekről nem könnyű beszélni, akár még egy ismerőssel sem. Például, hogy mit jelent számára a hajléktalanság és a változás"

- mondja a művész, aki idén TEDxYouth előadóként a fiatal hajléktalan nőről is beszélt a MOM Kulturális Központban.

Mesi dala, amelyet Nikolett ihlette, nemcsak róla szól, hanem magáról a hajléktalanságról és a művész saját benyomásairól is.

A refrén maga is megváltozik a végére, fontos, hogy a pozitív irányú változás megjelenjen a dalban is. Én ebben erősítem Nikit, ez az én üzenetem ezzel a dallal"

- teszi hozzá.

A program megvalósítására, amelyben jótékonysági koncerteket is szeretnének tartani a kezdeményezéshez csatlakozott partnerintézményekben, közösségi finanszírozás indult. December 18-ig várják a támogatást.

Nikolett is hagyott egy számlaszámot az Origo szerkesztőségben arra az esetre, ha úgy döntene, neki szeretne segíteni abban, hogy ne töltse az utcán a karácsonyt, és el tudjon költözni Vas megyébe. Ha őt támogatná, kérjük, írjon egy levelet erre az e-mail címre: bunugy@origo.hu.