Európának el kell döntenie, hogy megszabadul-e az iszlamista harcosoktól

2017.12.17. 13:10

Vasárnap az M1 vendége volt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki arról, hogy Európának el kell döntenie milyen filozófiát követ az iszlamistákkal szemben: életben hagyja-e őket az információkért, felhasználja-e az iszlamistákat, vagy megszabadul tőlük.

 A szakember azt is elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a hatszázharminc nyilvántartott belga származású dzsihadista harcos közül százhuszonegy tért vissza Belgiumba, akik Iszlám Állam kötelékében harcoltak. Negyvennégyet börtönbe zártak közülük. 

Európának el kell döntenie, mi a célja: meg akar szabadulni ezektől a harcosoktól, vagy fel akarja használni őket. Szerinte ugyanakkor jelentős részük hazudni fog, ahogy az a férfi is, aki együttműködést ajánlott fel a belga titkosszolgálatoknak. Irakban nyilvánvalóan kivégzik, Belgiumban "megússza" néhány év börtönnel"

- tette hozzá Nógrádi György. 

Forrás: AFP/Tauseef Mustafa

A szakértő szerint ha Irak kiadná Belgiumnak az iraki börtönben raboskodó férfit, akkor az példa lenne az ott fogva tartott német, francia, brit és más állampolgárok kiadására. 

Abban az esetben, ha életben maradnak, számolni kell azzal, hogy néhány év múlva komoly terrorcselekményt követhetnek el, legtöbbjük ugyanis nem tud visszailleszkedni a nyugati társadalomba.

Ezeknek az embereknek a több évig tartó követése horribilis összeget, és jelentős apparátust igényel - tette hozzá.

Ezért a biztonságpolitika szakértő szerint a nyugati politikának el kell döntenie, hogy milyen filozófiát követ ebben a kérdésben.