Tizenegyezer rászoruló kap tartós élelmiszereket decemberben az országban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Szobon, ahol hátrányos helyzetű gyermekes családoknak adtak át ilyen csomagokat.

Rétvári Bence a csomagosztás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai uniós és magyar költségvetési forrásból működő Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programon (RSZTOP) keresztül korábban hajléktalanokat támogattak három kelet-magyarországi megyében, a program azóta országossá vált és célcsoportja is bővült.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár (b2), Écsy Gábor, a Katolikus Karitász Országos igazgatóhelyettese (b, takarásban), Schanda Tamás államtitkár (j2) és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár (j) útjára indítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársai által összegyűjtött karácsonyi adományokat Budapesten a minisztériumban 2017. december 18-án. Az ajándékokat Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek és Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete adja át rászoruló családoknak december 22-én.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Az államtitkár beszélt arról, hogy a program első felében négyezer adag ételt osztottak ki naponta, így legalább napi egyszeri meleg ételhez jutott több ezer hajléktalan.
Hozzátette, második lépésként először Kelet-Magyarországon bővült a célcsoport: azóta azok a családok, amelyekben háromévesnél kisebb gyermek van, valamint a megváltozott munkaképességű emberek és a rászoruló idősek is rendszeresen kaphatnak élelmiszercsomagot.

Illusztráció.Forrás: MTI/Varga György

A kisgyermekesek havonta, a többi rászoruló pedig negyedévente juthat a csomaghoz, amely 10-12 kilogrammos és egyenként körülbelül 13 ezer forint értékű - mondta Rétvári Bence.

Többszáz fős tömeg küzd a segélycsomagokért Miskolcona Városháza téren 2015 április 7-én.Fotó: Szabó Gábor - Origo


Az államtitkár kitért arra, hogy decemberben már országosan 116 járásban és 260 helyszínen hozzávetőlegesen 11 ezer csomagot adnak át.
Rétvári közölte, összesen 18 milliárd forintot fognak a csomagokra és azok kiosztására fordítani, várhatóan több éven keresztül.