Hotelbe szóló ajándékutalvánnyal fizetett a hamis iratokért

2017.12.19. 12:52

Három ügyintéző korábban honosított személyek adataival jogosulatlanul állított ki másoknak magyar hatósági igazolványokat.

Az elsőrendű vádlott 2014 és 2015 között pénzért vállalt hivatali ügyintézésekben közreműködést. Három társa ebben az időszakban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egyik budapesti kirendeltségén dolgozott. Egyikük kormánytisztviselőként, a másik két ügyintéző pedig főmunkatárs volt. Az volt a feladatuk, hogy a személyi okmányokat elkészítésék.

Hivatali ügyintézés közben ismerkedett meg az elsőrendű vádlott a társaival, akikkel jó kapcsolatot alakított ki. Rávette őket arra, hogy azok az ügyfeleknek, akiket ő hoz, más személyek adatainak felhasználásával, hamis személyi okmányokat, személyi igazolványt, jogosítványt, útlevelet állítsanak ki.

A hamis iratokért cserébe az elsőrendű vádlott az egyik ügyintézőnek 120 ezer forint értékű, vidéki hotelbe szóló ajándékutalványt adott.

A másod- és harmadrendű vádlott 2015 első felében ismerősük, illetve hozzátartozójuk kérésére illegálisan kérdezték le autók adatait a nyilvántartásból.

Az ügyészség hivatali vesztegetés, visszaélés, és közokirat hamisítás miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.