Pénzügyi visszaélések ezrei a Jobbik beszámolóiban

Október 23, Jobbik Vona Gábor
Vágólapra másolva!
Fontos állomásához ér csütörtökön a Jobbik tiltott pártfinanszírozási ügye. Az antiszemita pártnak egyetlen napja maradt, hogy meggyőzze az Állami Számvevőszéket arról: a tavaszi plakátkampánya körül minden rendben volt, tiltott támogatás nem történt. Nem ez az első eset azonban, hogy az ÁSZ nem találta rendben a Jobbik pénzügyeit. Az elmúlt években rengeteg gazdasági szabálytalanságot tártak fel a számvevők a pártnál.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek hivatalos és nyilvános dokumentumai alapján érdekes kép rajzolódik ki a Jobbik gazdálkodásáról - írja a Magyar Idők.

A pártot 2010, a parlamentbe kerülése óta többször is ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és már rögtön a kezdet kezdetén,

a 2010-es kampányelszámolásánál számos szabálytalanságot állapítottak meg a számvevők a Jobbiknál.

Hiányos volt a párt kampányelszámolása, a kampánytevékenység jogszerűségét igazoló szerződések, és több dokumentum hiányzott.

Sorozatos szabálytalanságok

Az ÁSZ 2012 elején zárta le a Jobbik 2009-es és 2010-es gazdálkodásának áttekintését. Szabálytalanságból akadt bőven. A beszámolók összeállításánál például a párt megsértette a számviteli alapelveket, így

a dokumentumok egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet a Jobbik gazdálkodásáról.

Az ÁSZ a párt 2011–2012-es gazdálkodását is megvizsgálta. Az ellenőrzés – egyebek mellett – kimutatta, hogy a számviteli bizonylatok nem támasztották alá az egyik beszámolót, és a kiadásoknál eltérés mutatkozott. Az adományozók nevét, az adományok értékeit nem teljeskörűen tették közzé, és a leltár sem volt mindig megfelelő.

Inkább a macskás képeket tartják nyilván a Jobbiknál, nem a párt pénzügyeit Forrás: Ripost

Több szabálytalanságra derült fény a 2013–2014-es időszak ellenőrzésekor is. Az ÁSZ szerint a Jobbik 2013-as beszámolója, illetve 2014-es pénzügyi kimutatása sem felelt meg a törvényi előírásoknak.

A párt 2013-ban és 2014-ben nem a gazdasági események tényleges tartalmának megfelelően számolta el a kiadásait.

A számvevőszék azt is feltárta, hogy a párt 2013-as és 2014-es könyvvezetése és gazdálkodása nem felelt meg a jogi előírásoknak.

A nyomozók is vizsgálódnak

A Jobbik 2015–2016-os ellenőrzése a 2017-es feladatok között szerepelt, a politikai mozgalom ugyanakkor nem adta át megfelelően a kért dokumentumokat. Az ÁSZ erről tájékoztatta a nyomozó hatóságot, amely meg is kezdte a körülmények tisztázását. Eközben azonban a számvevőszék is kapott egy hatósági jelzést, és ez alapján hozzáfogott a Jobbik idei első féléves plakátszerződéseinek ellenőrzéséhez.

A számvevők különféle dokumentumokat tanulmányoztak, és arra jutottak, hogy

az ellenzéki párt több mint 331 millió forintos tiltott támogatáshoz jutott.

A szankció ugyanakkor az összeg duplája lehet, hiszen nem elég, hogy a tiltott támogatást be kell fizetni a költségvetésnek, az érintett párt állami támogatása pontosan ugyanannyival kevesebb lesz legközelebb.

A Jobbik plakátszerződéseit is vizsglja az ÁSZ "Forrás: 888.hu "

Domokos: Bűncselekményre utaló helyzet alakult ki a Jobbiknál

"A Jobbik a mostani ellenőrzése során – teszem hozzá szinte példátlan módon – nem volt együttműködő,

bűncselekményre utaló helyzet alakult ki,

ezért is kommunikáltunk a jelentéstervezetről, világosan definiálni kellett a helyzetet, és ma már azt hiszem minden érthető" - mondta Domokos László az Origónak adott interjújában. Az Állami Számvevőszék elnöke arról is beszélt, hogy a szervezet feladata a törvények betartatása, és a politikától függetlenül végzi a feladatait, a számvevőszék mára a magyar közszféra legátláthatóbb szervezetévé vált a működését illetően.