Ezért várhatja a Fidesz esélyesként 2018-at

2017.12.27. 09:30

Az idei évben Magyarország európai helyzete is erősödött, mind politikai, mind gazdasági szempontból, és éppen emiatt is tudta megőrizni stabil előnyét a Fidesz-KDNP a riválisaival szemben – értékelte a kormánypártok idei évét Lánczi Tamás. A Századvég vezető elemzője szerint mindezeken felül a Fidesz jól rezonált az európai választók érzéseire: az európai államok választóinak folyamatosan csökken a politikába vetett bizalmuk, nem érzik képviselve magukat, mint ahogy azt sem, hogy számítana a véleményük. A Fidesz pedig leszámolt ezzel az elitista politikával, miközben a magyar ellenzék felaprózta önmagát – vélte az elemző.

2017 sem hozott érdemi változást a hazai pártok közötti erőviszonyokban, így továbbra is a Fidesz-KDNP a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikai erő. A kormánypártok sikeresen túljutottak a 2014 őszén-2015 tavaszán látható kisebb visszaesésükön. 2015 ősze óta az időközi választásokon is egyre jobban szerepelt a Fidesz, így a rendszerváltás utáni magyar történelemben példa nélküli módon két kormányzati ciklust követően esélyesként várhatja a jövő tavaszi választást.

Több mint 11 éve az élen

A Fidesz pártként és kormányzó erőként is sikeres évként könyvelheti el a 2017-es esztendőt – mondta Lánczi Tamás a kormánypárt idei évéről. A Századvég vezető elemzője szerint a párt több mint 11 éve a legnépszerűbb politikai formáció Magyarországon, ráadásul az utóbbi hónapokban még növelni is tudta előnyét. Mindeközben az ellenzéki erők egyre inkább szétforgácsolódnak, támogatottságuk stagnál-zsugorodik. A baloldal pártjai - egyetlen kivétel az LMP - lemorzsolódnak, miközben a Jobbik „néppártosodása" is kudarcba torkollott. Nehéz lenne még egy országot megnevezni, amelyikben ilyen óriási szakadék tátong a kormánypártok és az ellenzéki erők között – hívta fel a figyelmet az elemző.

2017-ben is a Fidesz volt a legnépszerűbb pártFotó: Csudai Sándor - Origo

Gazdaságpolitikai sikerek

Az idei évben Magyarország európai helyzete is erősödött, mind politikai, mind gazdasági szempontból. A V4-ek egységes fellépése egyre fontosabb szereplővé teszi a régiót az Európai Unióban, és ebben a folyamatban a magyar kormány alapvető fontosságú szerepet játszott – mondta Lánczi Tamás. A magyar gazdaság az idei évben jelentős elismeréseket kapott nemzetközi szinten is. A legnagyobb hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolták az országot, és az uniós intézmények is levetkőzték korábbi szkepszisüket a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban – tette hozzá.

Lánczi szerint a gazdaságot kiegyensúlyozott növekedés, rekordalacsony munkanélküliség és növekvő bérek jellemezték az idei évben. Mindemellett az idei év egyik legnagyobb sikereként könyvelheti el a kormánypárt, hogy a megerősített határvédelem következtében Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Változó migrációs diskurzus

Az idei év legnagyobb eredménye Magyarország és a Fidesz számára az, hogy a közép-európai tagállamok felsorakoztak a magyar migrációs politika mögé. Ez megerősítette a hazai és nemzetközi liberális elit által rendkívül agresszívan támadott magyar bevándorláspolitika helyességét, illetve a magyar kormány európai mozgásterét is bővítette – mondta az elemző. Magyarország azonban halványabban teljesít a versenyképességet tekintve. Ennek javítása, illetve a bérek emelése továbbra is elvégzendő feladatként áll a kormány előtt Lánczi Tamás szerint.

Magyarország elsőként adott jó választ a migrációs kihívásraFotó: Csudai Sándor - Origo

Lánczi Tamás szerint a migráció kétségkívül a XXI. századi Európa legmeghatározóbb jelensége. A magyar kormány képes volt Európában elsőként megfelelő választ adni erre a kihívásra. Álláspontját pedig következetesen képviseli is, ami miatt Brüsszel rendre a renitensek kispadjára ültetné Magyarországot. Csakhogy közben a régió országai felsorakoztak Magyarország mögé, és egyre inkább kezd megváltozni a migrációs diskurzus – mondta a Századvég elemzője.

Ezért esélyes a Fidesz

Ezenfelül a Fidesz jól rezonált az európai választók érzéseire: az európai államok választóinak folyamatosan csökken a politikába vetett bizalmuk, nem érzik képviselve magukat, mint ahogy azt sem, hogy számítana a véleményük. A Fidesz leszámolt ezzel az elitista politikával. Eközben a magyar ellenzék felaprózta önmagát, és súlyos identitásválságba került, méghozzá annyira, hogy négy hónappal a választások előtt még az ellenzéki összefogásról sem született döntés. Ezek az európai és nemzetállami szinten zajló folyamatok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Fidesz esélyesként várhassa a jövő évi választást – zárta szavait Lánczi Tamás.