TEK: A többségnek biztonságérzetet ad egy páncélozott jármű jelenléte

2017.12.21. 18:55

Az emberek többségének növeli a biztonságérzetét páncélozott jármű jelenléte egy tömegrendezvény közelében – közölte Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője egy felmérésre hivatkozva az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

A vizes világbajnokság idején egy felmérés szerint a többség azt mondta, örül, hogy ott van a TEK páncélozott járműve a helyszín közelében, mert biztonságban érzi magát – mondta Jasenszky Nándor. A vizes vb idején egy portál megszavaztatta olvasóit, és "2:1 arányban" nyert az "örülök, hogy kint van, biztonságban vagyok" válasz azzal szemben, hogy "rettegek tőle". Ezt nagyon hasonlóan intézik a világ sok nagyvárosában; lehet, hogy nem egy tér sarkán, hanem mellékutcában áll egy ilyen típusú jármű, de magától értetődő, hogy ilyen rendőri alakulatok ezzel a felszereléssel biztosítják a nagy rendezvényeket.

Mint mondta, ennek a rendőri megjelenésnek az az üzenete, hogy támadásnak komoly a kockázata, és képesek a gyors reagálásra. Ha támadás történne, az emberek biztonságba helyezésénél nem mindegy, hogy negyven méterről kell indítani a beavatkozó egységet, esetleg a páncélos járművet, amelynek a fedezékében ki lehet hozni az embereket, vagy tíz kilométerről.

Jasenszky Nándort arról is kérdezték, hogy a TEK-nek a fővárosi Vörösmarty téren álló páncélos járművét festékkel lefújták. Amikor ez az eset történt, jelzést kaptak, hogy gyanúsan viselkedő ember van a területen, ezért gyakorlatilag az összes helyszínen lévő munkatársuk azzal foglalkozott, hogy azt az embert megtalálja és azonosítsa. Ezért akkor ott a páncélozott járműnél csak a jármű vezetője tartózkodott, akinek nem dolga arra figyelni, hogy a járműnél emberek vannak – fűzte hozzá. A közterületi kamerákon jól látható, hogy megjelent ott egy fiatalember, megvárta, amíg egyre kevesebben lesznek körülötte, majd mintegy öt másodperc alatt felfújta a feliratot, és távozott.

A páncélozott jármű azért is van körbekordonozva, hogy ne másszanak fel rá.

A szóvivő közölte: a jármű lefújásáról tájékoztatták az illetékes rendőrkapitányságot, ahol majd eldöntik, történt-e "egyéb törvénysértés".