A köztörvényes haknikirály bukása - Nagy Bandó András végső összeomlása

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mélységekbe zuhant Nagy Bandó András egy televíziós interjúban, aminek az lett a következménye, hogy - ez derült ki az Origo kérdéseire adott válaszokból - egyre több vidéki városban nemkívánatos személy lett, és nem kíváncsiak a haknijaira sem. A 70 éves magát humoristának valló férfi saját bevallása szerint súlyos anyagi helyzetben van, ráadásul a szellemi és mentális állapota sem ad okot a bizakodásra. Nem beszélve arról, hogy több hakniszervező szerint finoman fogalmazva is szenvedélybeteg, durvábban, előfordult, hogy részegen érkezett meg a haknira és rövid műsorszámát is alig tudta előadni. Nagy Bandó András az Origónak azt mondta, hogy nem bánt meg semmit. Nagy Bandónak nem ez volt az első országos botránya - elég, ha két köztörvényes ügyére utalunk.
Vágólapra másolva!

A teljes szellemi és egzisztenciális összeomlás szélén táncol a magát humoristának tartó Nagy Bandó András. A nemrég 70. életévét betöltő férfi lassan Farkasházy Tivadar-i magasságokban szárnyal, ha a humorosnak szánt politikai megjegyzésekről van szó, de szellemi leépülését kiválóan példázza, hogy gátlástalanul hazudozik és vádaskodik. Az ATV-ben gyalázatosan "politizált", úgy és olyan stílusban, ahogy szétesett emberek kocsmában szoktak.

Itt Nagy Bandó még az LMP-vel haknizott Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nagy Bandó semmit sem bán

Legutóbb tehát ezt az ATV stúdiójában tette, amivel kapcsolatban a következőket mondta az Origónak: "Azért nem beszélek, mert nem kell nekem elhatárolódnom az interjúmtól, amit egyébként nem bánok. Lehet, hogy volt benne hiba, most azonban nem akarok erről beszélni, mert Pécsett vagyok egy könyvvásáron, ami 3 napig tart, utána leírom, hogy pontosan mi történt a beszélgetés alatt.

Az interjú óta folyamatosan jönnek az emberek kezet fogni és gratulálni nekem, ha hiszi, ha nem, 3 nap alatt kb. 300 embert gratulált nekem, fideszesek is voltak köztük. Most azért nem tudok többet beszélni, mert épp jött 2 ember gratulálni. A pécsi könyvvásár után megjelenik az írásom róla és azt elolvashatja, addig nem kívánok nyilatkozni. Köszönöm." A közismert hazudozó Nagy Bandó András könyvei információnk szerint egyáltalán nem fogynak, így el lehet képzelni, vajon hányan mehetnek oda gratulálni, amikor egy könyvesbolt kisszékén árulgatni próbálja a könyvét.

Van, aki nem hívja többet

Megkerestünk több olyan helyszínt is, ahol Nagy Bandó a közelmúltban haknizott. Volt, aki nem akart beszélni, csak annyit mondott, hogy már egyébként sem hívják, mert kiszámíthatatlan, mikor érkezik részegen. A szegedi József Attila Tanulmányi és Információs Központ ügyintézője pedig azt mondta, hogy ő ebben nem illetékes, a rendezvényre csak a helyszínt biztosították, nem volt hajlandó megmondani a nevét és az illetékes személy telefonszámát sem akarta megadni. Azt is hozzátette, hogy nincs köze Nagy Bandó előadásához és már nem is emlékszik a fellépésére.

A debreceni Roncsbárnál szintén egy ügyintéző vette fel a telefont, akinek nincs köze a dologhoz, de megadta a rendezvényszervező számát. A Roncsbár rendezvényszervezője, Fejes Éva, azt mondta,

hogy ők csak a helyszínt biztosították Nagy Bandó októberi előadásának, a jövőben pedig nem kívánják őt meghívni, illetve más humoristát sem.

Győrött, a Vaskakas Művészeti Központban végül nem került sor az áprilisi előadásra, mert Nagy Bandó lemondta, az ügyintéző állítása szerint, aki egyébként nem akarta megmondani a nevét. A külső rendezvényszervező, Marton László foglalkozik az ilyen eseményekkel. Tőle megkérdeztük, hogy a botrány után tervezik-e meghívni Nagy Bandót, de azt mondta, hogy ebben ő nem illetékes és nem tudja ki foglalkozik vele.

Forrás: Facebook / Nagy Bandó András

Megkerestük Galambos Tibort, a Fészek Művészklub igazgatóját is. A klubban szokott fellépni Nagy Bandó. Galambos - meglepetésünkre - azt mondta,

A Fészek Művészklubban egy irodalmi műsort ad elő, ennek nincs köze a politikához. Szerintem itt nem fog olyasmiről beszélni, mint az ATV-ben. Nem érzem úgy, hogy legitimálom az ATV-ben elhangzottakat azáltal, hogy ő elő fog adni a Művészklubban - mondta Galambos. Az interjúja óta nem találkoztam vele és telefonon sem beszéltünk, ő Pécsett lakik, majd mikor jön Budapestre, akkor talán szóba fog ez a téma kerülni, ha ő is ezt akarja. Nekem sok dolgom van, most kell menjek - zárta szavait Galambos.

A kecskeméti Három Gúnár Rendezvényház ügyvezető igazgatója, Csizmadia Ferenc elismerte, hogy novemberben bérelt tőlük egy termet Nagy Bandó, annyit mondott, hogy a jövőben nem kívánják meghívni.

Pártállami kitüntetés

Nagy Bandó András egész élete a hatalmas botrányokról szól. Bár mindig arról szeret beszélni, hogy ő már a Kádár-rendszerben is a hatalmon lévők ellensége volt, mégis 1988-ban a pártállami Magyar Rádió vezetésétől kapott Karinthy-gyűrűt. Nehéz elképzelni, hogy a száz százalékban MSZMP irányítás alatt álló rádió vezetése kitüntett volna egy olyan embert, aki bármilyen szinten is a párt ellensége lett volna. Ráadásul Nagy Bandó is azok a közé a humoristák közé tartozott, akik a kommunizmus alatt pontosan úgy bírálták a rendszert, ahogy szabad. Törleszkedő, a hatalomhoz dörgölőző embernek ismerték kollégái. Egyik, a nyilvánosságtól visszavonult kollégája, aki a nyolcvanas években együtt dolgozott vele, de végül nem a hócipős-farkasházys vircsaftban kötött ki, annyit mondott róla, hogy óvatosan beszéltek előtte, mert soha nem lehettek biztosak abban, hogy nem jelent-e valamit. Akár rádiós politikai főnökeiknek, akár másnak...

A magát humoristának tartó férfi szárnyalása a balliberális kormányok alatt teljesedett ki, így például 2002-ben és 2003-ban is megkapta a Magyar Rádió bonbon-díját. Jellemző Nagy Bandó munkásságára, hogy

még a baloldali elit sem mert neki ennél nagyobb kitüntetést adni,

mivel ők is tudják, hogy humorának a szintje sokkal inkább kínos, mint vicces. A balliberális kormányok kedvelték, mert az ő szájuk íze szerint politizált, de persze szégyellték a többször is köztörvényes ügyben lebukott embert.

Piramisjáték és politikai bukás

Nagy Bandó körül több óriási botrány volt az elmúlt évtizedekben. Még 1989 szeptemberében Nagy Bandó átment Zalatnay Sarolta énekesnő lakásába, ahol az erkélyen talált seprűvel megverte a Kacsa Magazin főszerkesztőjét, Menyhért Mészáros Lászlót. Úgy megütötte az újságírót, hogy Menyhért Mészáros László hátán kettétört a seprű. Még 1989-ben Nagy Bandó egy egyszerű csakkal válaszolt arra a kérdésre, hogy miért gondolta azt, hogy ezt megteheti. Azaz, összevert egy újságírót. A nyilvánvalóan köztörvényes ügyet a rendszerváltás hajnalán a nagyszájú humorista végül megúszta.

Nagy Bandó még az 1990-es években részt vett egy piramisjáték-botrányban is. Vádlott volt, bíróság elé került, de végül megúszta. A lebukott humoristát azzal vádolták hogy biztos befektetést ígérve tagokat toborzott egy egri cég által szervezett Connection játékhoz. Erről utóbb kiderült, hogy itt nem egy jövedelmező befektetésről, hanem a piramis-játék sajátos formájáról van szó.

A játék 1993-ban indult és néhány hónap alatt összeomlott. A károsultak egy része Nagy Bandót is feljelentette.

A vádirat szerint, a humorista a játék népszerűsítése érdekében országszerte előadásokat tartott, és tagokat toborzott.

Nagy Bandó 1989 óta mindig megpróbálkozik a politizálással, de eddig semmilyen komoly eredményt nem tudott felmutatni. 1990–91-ben Orfű polgármestere volt, de a mandátuma lejárta előtt három évvel lemondott. Itt is zavaros pénzügyekről lehetett hallani. A 2014-es országgyűlési választáson a Lehet Más a Politika karolta föl Nagy Bandót, de a hódmezővásárhelyi körzetben nem voltak vevőek a humorára, és nagyon csúnyán leszerepelt. Megkérdeztük most is az LMP-t Nagy Bandóról, ha válaszolnak, megírjuk.

Schiffer András és Nagy Bandó András az LMP kampányzáróján 2014-ben Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Súlyos anyagi gondok

A magát humoristának tartó férfi mostanra olyan mértékben leépült, hogy maga ismerte el egy MSZP-s blogoldalnak idén nyáron, hogy 70 évesen is azért küzd, hogy a gyerekét eltartsa. Természetesen diktatúrát lát Magyarországon (mi mást látna egy senkinek sem kellő balliberális humorista) és azt mondta, "kihaltak a kritikus hangok, és elismeri, ő szembe megy az árral, hiszen vállalja gondolatait."

Szellemi leépülését jól mutatja, hogy idén októberben a következő mondatokat tudta kipréselni magából: De, remélem, azzal majd tele lesz a média, ha ez az egész aljasságra épülő rendszer szarrá megy. Csak azt nem tudom, hova fognak írni azok, akik eddig csak elhelyezték a szennylapokban a föntről kapott kész anyagokat. Talán a Jóistenhez. Bár, ha ő is olvasójuk volt, hátat fordít majd nekik, és azt mondja: „Na, húzzatok el a pokolba!"

Mindez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a balliberális politikusaik tehetetlenségét látva a balliberális kommandó virtuális tagjai

elszabadult hajóágyúként, immár mindenfajta kontroll nélkül támadnak, gyűlölködnek.

Nagy Bandó András egész életét átszőtte a gyűlölet. A görcsös, humor nélküli humorista, a többször is köztörvényes ügyekbe keveredő, a haknizásból is kiszorult ember idős korára sem tudott megváltozni.