Tudatos vásárlással, akár 40-50 ezer forintot meglehetne spórolni évente

Vágólapra másolva!
A legtöbben sokkal több élelmiszert vásárolnak karácsony előtt, mint amennyi tényleg el is fogy az ünnepi asztalnál. A maradék pedig sokszor a szemetesben köt ki. A statisztikák szerint évente 1,3 trillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. A Tények által megkérdezett szakértő szerint, tudatos vásárlással egy család akár 40-50 ezer forintot is meg tudna spórolni évente.
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint az emberek évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladékot termelnek a világon évente.

Ebből 200 millió embert lehetne ellátni.

A NÉBIH idén indította el az élelmiszerpazarlás elleni programját Maradék nélkül néven, aminek célja, hogy minél kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen.

Hogyha ennek csak néhány százalékát meg tudja spórolni, akkor az azt jelenti, hogy családonként 40-50 ezer forint ottmaradna a kasszában – nyilatkozta a Tényeknek Dr. Kasza Gyula, a Maradék nélkül programvezetője.

Egy dietetikus szerint érdemes bevásárlólistát elkészíteni, amin mindenképp szerepeljen az is, miből, mennyi fog elfogyni a karácsonyi időszakban, vagyis miből, mennyit érdemes venni.

„Hogyha főzünk egy ételt, akkor is vegyük figyelembe, hogy kiknek főzünk, mennyi ember jön hozzánk vendégségbe.

De viszont hogyha többet főztünk, akkor is tegyük dobozba, és már aznap fagyasszuk le, hogy minél tovább megmaradjon – mondta Antal Emese dietetikus.