Egy felmérés szerint az emberek évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladékot termelnek a világon évente.
Ebből 200 millió embert lehetne ellátni.
A NÉBIH idén indította el az élelmiszerpazarlás elleni programját Maradék nélkül néven, aminek célja, hogy minél kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen.
Egy magyar állampolgár egy év alatt körülbelül a saját testsúlyának megfelelő mennyiségű élelmiszert pazarolja el.
Hogyha ennek csak néhány százalékát meg tudja spórolni, akkor az azt jelenti, hogy családonként 40-50 ezer forint ottmaradna a kasszában – nyilatkozta a Tényeknek Dr. Kasza Gyula, a Maradék nélkül programvezetője.
Egy dietetikus szerint érdemes bevásárlólistát elkészíteni, amin mindenképp szerepeljen az is, miből, mennyi fog elfogyni a karácsonyi időszakban, vagyis miből, mennyit érdemes venni.
„Hogyha főzünk egy ételt, akkor is vegyük figyelembe, hogy kiknek főzünk, mennyi ember jön hozzánk vendégségbe.
De viszont hogyha többet főztünk, akkor is tegyük dobozba, és már aznap fagyasszuk le, hogy minél tovább megmaradjon – mondta Antal Emese dietetikus.