Belgrád kiadta Ankarának azt a kurd aktivistát, aki Belgrádtól kért menedéket, mert Törökországban 15 évnyi börtönbüntetésre ítélték az alkotmányos rend elleni tevékenysége miatt. 

Ana Trkulja, Cevdet Ayaz kurd aktivista ügyvédje kijelentette, hogy ügyfelét hétfő délután vitték el egy befogadóközpontból, ahol menedékkérelmének elbírálását várta. Miután a szerb hatóságok elutasították a kérelmet, a férfit azonnal kiadták Törökországnak.

Nela Kuburovic szerb igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy miután megszületett a kiadatásról szóló jogerős döntés, már nem lehetett jogorvoslatot benyújtani, azaz nem lehetett semmissé nyilvánítani.

Cevdet Ayaz kiadatása ellen az ENSZ kínzás elleni bizottsága is felszólalt, mert szerintük fennáll annak a veszélye, hogy a férfit Törökországban megkínozzák. Nela Kuburovic elmondása szerint az ENSZ-bizottság ajánlása már a döntés meghozatala után érkezett, ezért szerinte Szerbia nem vonható felelősségre. Hozzátette, hogy nem politikai, hanem jogi döntés született.

A szerb kormány és az államfő az utóbbi időben többször is a Törökországgal fenntartott viszony javítását és erősítését hangsúlyozta, a jó kapcsolatok bizonyítékaként pedig Recep Tayyip Erdogan török elnök októberben Szerbiába látogatott.