Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán mondta el: bár a 2015-16-ban hatalmas vitát kiváltó döntés-előkészítések után az idei év nyugodtabb légkört hozott, még messze van a megoldás a menekültügyi rendszerrel kapcsolatban.

Gálik Zoltán az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: kérdés, hogy létrehoz-e az Európai Unió egy új menekültügyi rendszert, amelyet 2015 óta szeretne; a dublini rendszer reformja késlekedik. Gálik Zoltán arról is szólt, hogy ennek a rendszernek része lenne egy "vészhelyzeti mechanizmus" is, amelyről jelenleg is politikai viták vannak.  

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense (b) és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a Függetlenségi népszavazás Skóciában - értelmezések és kitekintés címmel rendezett előadáson Budapesten a Magyarság Házában. MTI Fotó: Soós LajosForrás: MTI/Soós Lajos

A tagállamok álláspontjai között éles határvonalak húzódnak ebben a kérdésben 

- fogalmazott Gálik Zoltán.

A brit EU-kilépésre, a Brexitre kitérve közölte: majdnem másfél év telt el az arról szóló népszavazás óta, és még mindig tisztázatlan a jövőbeli kapcsolatok helyzete. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonytalan a belpolitikai helyzet Nagy-Britanniában, miután Theresa May kormányfő megpróbálta megerősíteni hatalmát egy előrehozott választással, de annak következményeit csak koalícióval tudta "túlélni".

A Corvinus Egytem docense úgy fogalmazott: a Brexittel kapcsolatban gyakorlatilag az történt, amit az EU kívánt, megállapodtak arról, hogy milyen státusza lesz az EU-ban élő briteknek és a Nagy-Britanniában élő uniós polgároknak, valamint a brit hozzájárulásról az európai költségvetéshez, és az északír-ír helyzet, a határvita kérdésében is sikerült kicsit előrelépni.Gálik Zoltán arra is felhívta a figyelmet: súlyosan érintené az európai gazdaságot, ha a britek megállapodás nélkül távoznának az unióból.
Gálik Zoltán szólt arról is, hogy az egész német politikai rendszer átalakuláson megy keresztül, az elmúlt ötven év vezető pártjai, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták sok szavazót vesztettek a legutóbbi választásokon, ezért került nehéz helyzetbe Angela Merkel kancellár.