Kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon

2018.01.02. 16:16

A határon túli magyarság szempontjából kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője Budapesten kedden, mielőtt nyilvánosan aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított el.

Gulyás Gergely azt mondta, egy olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, amely arra kötelezné az Európai Uniót, hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

Április 3-áig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni, és az Európai Bizottság mindenütt meghatározott egy minimumot is.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Minority SafePack kisebbségvédelmi petíció nyilvános aláírása után Budapesten a Rákóczi Szövetség székházában 2018. január 2-án.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Amennyiben a feltételek teljesülnek, a bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel - emlékeztetett a frakcióvezető, aki párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, hogy legyen partner az ügyben.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az Európai Unióban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait.

Budapest, 2018. január 2. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára (j) és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Rákóczi Szövetség Magyarországon próbál a kezdeményezés élére állni. Arra kéri a társadalmi szervezeteket, a politikai pártokat, az egyházakat és a média képviselőit, hogy segítsenek a szükséges aláírások összegyűjtésében. A cél, hogy a magyarok minél több szignóval tudjanak csatlakozni a Minority SafePackhez - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy mivel őszintén pártok felülinek gondolják az ügyet, nem akarnak más pártokkal versenyezni az aláírásgyűjtésben. Ugyanakkor a Fidesz minél több kézjegyet szeretne, és mindent megtesz majd, hogy meglegyen az egymillió szignó. Akár ötszázezer vagy még több aláírást is szállítanának - jelentette ki.

Arra nem tudnak garanciát vállalni, hogy a határon túli országokban is elegendő kézjegy jön össze, azonban úgy tudja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség már kétszázharmincezret gyűjtött, és a Felvidéken is ötvenezer feletti a szám. Úgy vélekedett, hogy az anyaországnak kell az első helyen végeznie.