Kikezdhetetlen szövetség: Budapesten a lengyel kormányfő

Mateusz Morawiecki press meeting in Warsaw poland polish prime MINISTER PORTRAIT head premier mateusz morawiecki emblem EAGLE WHITE COLOUR CAST wings SHADOW shadows
Prime Minister of Poland Mateusz Morawiecki during press meeting in in Warsaw on December 27, 2017. (Photo by Maciej Luczniewski/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Magyarországra vezet Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő első hivatalos külföldi útja, ami világos jelzése annak, hogy a két ország közötti kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint az utóbbi években. Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozóján minden bizonnyal szóba kerül a migrációs politika, a visegrádi négyek jövője és a Varsót ért brüsszeli támadás is.
Vágólapra másolva!

Mateusz Morawiecki, a december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi kétoldalú látogatásán január 3-án Magyarországra érkezik. A magyar és a lengyel kormány vezetői között rendszeresek a találkozók az utóbbi években.

Orbán Viktor kormánya 2010-es megalakulása utáni első hivatalos külföldi útja Varsóba vezetett.

Akkor Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott tárgyalásainak témája elsősorban a V4-ek együttműködése és a 2011. évi magyar, majd lengyel EU-elnökség kapcsán kialakítandó különleges együttműködés volt. A következő években is rendszeresek voltak a magyar-lengyel kormányfői találkozók.

Mateusz Morawiecki első hivatalos kétoldalú külföldi útja Budapestre vezet, mindez bizonyítja, hogy soha nem volt ilyen jó a magyar-lengyel viszony Forrás: NurPhoto/Maciej Luczniewski/NurPhoto/Maciej Luczniewski

2014-ben is először Varsóba ment Orbán

2014. május 5-én Orbán Viktor újbóli választási győzelmét követő első külföldi útja is Varsóba vezetett. Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott tárgyalásain a magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította az energiaunióra vonatkozó lengyel javaslatot. 2016. február 8-án Orbán Viktor meghívására hivatalos látogatást tett Magyarországon Beata Szydlo lengyel kormányfő. A megbeszélések témája volt a visegrádi országok együttműködésének erősítése, közös álláspont kialakítása az Európai Unió reformjára tett brit javaslatokkal kapcsolatban, a migrációs válság, a kétoldalú kapcsolatok ügye.

2016. szeptember 6-án Orbán Viktor kapta a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon Az év embere díjat,

a rendezvény legjelentősebb elismerését, a kitüntetést Beata Szydlo lengyel kormányfő adta át. A legutolsó magyar-lengyel kormányfői csúcstalálkozó 2017. szeptember 22-én volt. Orbán Viktor hivatalos látogatást tett Varsóban, ahol Beata Szydlo lengyel kormányfővel a kétoldalú kapcsolatokról, a lengyel-magyar projektekről és európai uniós témákról tárgyalt. A megbeszéléseken megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése.

Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart Varsóban, a miniszterelnöki hivatalban 2017. szeptember 22-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyértelmű lengyel álláspont

A mostani magyar-lengyel csúcstalálkozón bizonyos szóba kerülnek majd a Varsót ért brüsszeli támadások, így a hetes cikkely szerinti eljárás elindítása is. A migrációs ügyek, a V4-ek helyzete, valaminti az európai uniós reformok jövője. Mindezekről már legutóbbi Twitter-bejegyzésében is kitért Morawiecki.

- hangsúlyozta az új lengyel kormányfő, hozzáfűzve, hogy ez a hozzáállás változatlan marad a január elejére általa tervezett kormányátalakítás után is.

Lengyelország kezdettől fogva ellenzi a menekültátirányítási mechanizmust - mutatott rá Morawiecki, aki úgy látja, hogy a kvóták "egyoldalú rákényszerítése a tagállamokra a közösség elveinek tagadását" jelenti. Aláhúzta: Varsó nem egyezik bele, hogy olyan "hibás javaslatokat" erőltessenek rá, amelyek a problémát nem a gyökereinél fogva oldják meg.

Az Európai Bizottság december elején a harmadik, bírósági szakaszba léptette a menekültkvóta elutasítása miatt Budapest és Prága mellett Varsóval szemben is megindított kötelezettségszegési eljárást. Morawiecki december végén "új nyitást" jelentett be a Brüsszel iránti politikában. Nem hivatalos jelentések szerint a december 11-én kormányfői tisztségébe beiktatott

Morawiecki vízkereszt után ismerteti a kormányátalakítás további részleteit.

Kommentátorok szerint ennek keretében külpolitikai stílusváltás is valószínű.

Stabil többsége lenne a PiS-nek

A kormánypárt helyzete a miniszterelnök-váltás után is meglehetősen stabil maradt Lengyelországban. A szavazatok 45,7 százalékát kapná a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), ha december végén parlamenti választásokat tartottak volna. A Polgári Platform (PO) nevű legfőbb ellenzéki párt ezzel szemben csupán a voksok 23,4 százalékát szerezné meg. Az ellenzéki Kukiz'15 Mozgalom 8,3 százalékos támogatottságot élvez a választópolgárok körében, míg a Modern (Nowoczesna) párt 6,9 százalékon, a Lengyel Néppárt (PSL) pedig 5,5 százalékon áll jelenleg.

A Mateusz Morawiecki vezette PiS-kormány nagyon népszerű Lengyelországban Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A felmérés szerint bejutna a parlamentbe a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) is, amelynek népszerűsége 5,4 százalékos.

Ezzel az eredménnyel a PiS 265 mandátumot, a PO 121, Pawel Kukiz mozgalma 35, a Nowoczesna 19, a PSL 11, az SLD pedig 8 helyet szerezhetne a 460 fős lengyel alsóházban.

A tavaly év végi miniszterelnök-váltást a PiS a gazdaságpolitika előtérbe helyezésével magyarázta. Morawiecki eddig a pénzügyi és a fejlesztési tárcákat vezette. A lengyel kommunista rendszerrel szembeni ellenzéki tevékenységéről ismert, hagyományos értékekre hivatkozó politikus az erősödő gazdaság és a bőkezű társadalompolitikai programok kölcsönhatásának kihasználására törekszik. Lengyelország idén ünnepli függetlensége visszaszerzésének 100. és a lengyel parlamentarizmus születésének 550. évfordulóját.