Összevissza beszél a magyar rendőröket megdobáló, terrorcselekménnyel vádolt férfi

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Rendőrök könnygázt vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Többször is ellentmondásba keveredett vallomása során Ahmed H. Ő az a férfi, akit többek között terrorcselekménnyel vádolnak. A vádirat szerint ő volt az egyike azoknak, akik három éve arra bíztatták a szerb-magyar határnál összegyűlt migránstömeget, hogy döntsék ki a kerítést.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a röszkei határ szerb oldalán.

A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar rendőröket.

Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

Horgos, 2015. szeptember 16. Rendőrök könnygázt vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Forrás: MTI/Sóki Tamás

A bíró hétfőn Ahmed H. mintegy 150 oldalnyi nyomozati vallomását ismertette, és a férfit kikérdezve igyekezett feloldani az abban található ellentmondásokat.

A vallomás szerint

Azt vallotta, hogy egy afgán férfi vette el tőle a hangosbeszélőt.

Úgy fogalmazott, mérges volt a kődobálókra, a hétfői tárgyaláson előbb azt mondta, ő maga nem dobált, később azt állította, a vele konfliktusba keveredő afgán férfit dobta meg, aki szidta őt.

Miután azonban megnéztek egy videót,

a férfi elismerte, hogy a kerítéstől kicsit távolabb követ tört. A tárgyaláson erre annyit mondott, elképzelhető, hogy így történt, de nem tud erre magyarázatot adni. Majd arról is beszélt, a könnygáz miatt elvesztette az önuralmát, nem tudott tiszta fejjel gondolkodni, köveket kapott föl és a tömeg más tagjaihoz hasonlóan dobált.

Újabb kérdésekre azt mondta, nem emlékszik a történtekre.

Arról is ellentmondóan nyilatkozott, hogy értette-e a helyszínen dolgozó rendőrségi tolmács által elmondottakat.

A vádirat szerint a férfi volt azok egyike, akik ultimátumot adtak a magyar hatóságoknak a határ megnyitását követelve.

A tárgyaláson azt állította, legfeljebb segítségként, figyelmeztetésképpen mondhatta a rendőröknek, hogy a tömeg le fogja dönteni a kerítést, azt határozattan tagadta, hogy a határ megnyitását követelte volna.

A 41 éves férfit – akit többek között terrorcselekménnyel vádolnak – 2016-ban elsőfokon már tíz év fegyházra ítélték. Ezt a döntést azonban a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.