Nincs többéves várólista endometriózis műtétre

Vágólapra másolva!
Nincs többéves várólista endometriózis műtétre – szögezte le hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).
Vágólapra másolva!

Azt írták: a sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben

a várakozási idő legfeljebb két hónap.

Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. A beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító.

Ha valaki ettől eltérő tájékoztatást kap, vagy az ellátással kapcsolatban panasza merülne fel, annak azt javasolják, forduljon a NEAK-hoz, és kivizsgálják a konkrét esetet – tették hozzá.

Kiemelték:

a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően többször fordítottak erre többletpénzt, összesen csaknem 20 milliárd forintot.

Ezen felül erre az évre további 5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt.

"A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között" – hangsúlyozta közleményében a NEAK.