Orbán Viktor: Az Európai Törvényszék ítélete a kettős mérce esete

2018.01.08. 12:27

Orbán Viktor, a német Bild napilapnak adott interjújában elmondta: A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt. A visszatérő felvetésre, hogy miközben Magyarország pénzt fogad el az Európai Uniótól, megtagadja a migránsok befogadását, a miniszterelnök kiemelte, hogy ez a pénz nem ajándék, hanem egy tisztességes kiegyenlítés, mivel megnyitottuk a piacunkat a nyugati országoknak. Az Európai Törvényszék hazánkkal szembeni elmarasztaló ítélete kapcsán a kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy több mint húsz tagállam nem hajtotta végre a kvótát, "mégis csak minket bírálnak, és ez a kettős mérce esete". A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország meg akarja őrizni azt a jogot, hogy eldöntse, ki élhet magyar területen. Soros György magyarországi tevékenységéről elmondta, hogy a spekuláns egy állam nélküli államfőnek képzeli magát, és több mint 60 szervezetet pénzel hazánkban, amelyek támogatták a migrációt. Ez pedig nemzetbiztonsági ügy, amivel szemben fel kell lépnie.

 A kormányfő hangsúlyozta: a határvédelem 2015 óta egymilliárd euróba került, és Brüsszel egyetlen fillért sem fizet ezért. Szerinte a probléma megoldása nem az, hogy az illegálisan az EU-ban tartózkodó embereket az EU egész területén szétosszák, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van.

Arra a felvetésre, hogy miközben "pénzt fogad el az EU-tól", megtagadja a menekültek befogadását, Orbán Viktor kijelentette: A Kohéziós Alap nem ajándék, hanem egy "tisztességes kiegyenlítés", mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat. Ennek abszolút semmi köze a menekültkérdéshez." 

Európai Törvényszék ítélete: Ez a kettős mérce esete

Arra a felvetésre, hogy az Európai Törvényszék ítélete ellenére megtagadják csaknem 1300 menekült befogadását, a kormányfő azt mondta: több mint húsz tagállam nem hajtotta végre a kvótát, "mégis csak minket bírálnak, ez a kettős mérce esete". Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy az ítélet egyébként arra az EU-határozatra vonatkozott, amely gyakorlatilag az ítélettel egy időben lejárt, és most újra kell tárgyalni.

Brüsszel, 2017. december 15. Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. december 15-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Arra a kérdésre, hogy különben elfogadta volna-e az ítéletet, azt válaszolta: "igen, mi a jogállam talaján állunk".
A kormányfő hangsúlyozta: az EU-ba törekvőket nem muzulmán menekülteknek tekinti, hanem "muzulmán inváziós erőnek", gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

A menekültkérdés politikailag ugyan európai probléma, szociológiailag azonban német

Magyarország felé négy biztonságos országon kelnek át, amelyek ugyan nem olyan gazdagok, mint Németország, de stabilak, ahol már "nem az életükért futnak".

Orbán Viktor kiemelte: az érkezők illegálisan törték át a határt, "nem menekülthullám volt, hanem egy invázió". Soha sem értettem, hogy egy olyan országban, mint Németország, amely számunkra a fegyelem és a jogállamiság legjobb példája, hogyan ünnepelhették valami jó dologként a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését."A menekültkérdés politikailag ugyan európai probléma, szociológiailag azonban német - mondta a miniszterelnök, kiemelve, hogy minden menekült Németországba akar menni, "német életet szeretne".
Hangsúlyozta, hogy a magyar nép nem szeretne migrációt. "Az én felfogásom szerint nem lehetséges az, hogy a népnek egy alapvető témával kapcsolatban van egy akarata és a kormány megtagadja azt, hogy ennek az akaratnak megfeleljen. Itt az ország szuverenitásáról és kulturális identitásáról beszélünk.

Mi akarjuk eldönteni, hogy ki élhet magyar területen

Meg kell őriznünk azt a jogot, hogy eldönthessük, ki élhet magyar területen."A kormányfő hangsúlyozta, a muzulmánok nagy száma párhuzamos társadalmakhoz vezet, mivel a keresztény és a muzulmán társadalom soha sem fog összekapcsolódni, a multikulturalizmus csak illúzió. "Mi nem szeretnénk ilyesmit. És nem szeretnénk, hogy bármit ránk erőltessenek."

Orbán Viktor szerint napjainkban az jelenti a legnagyobb fenyegetést az EU-ra, hogy Brüsszel "trükkösen próbál" nemzeti szuverenitásokat magához vonni. Hangsúlyozta ugyanakkor: még ha kritizálják is a brüsszeli elitet, magatartásuk akkor sem Európa-ellenes.

Horgos, 2016. július 26.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A miniszterelnök elmondtaAz EU egy csodálatos projekt, amelynek szívesen vagyunk a része, és amelyben maradni fogunk".

Soros egy állam nélküli államfőnek tekinti magát

A Bild felvetésére, hogy plakátkampányt folytat "ősellensége", Soros György ellen, a kormányfő úgy reagált, hogy Soros György, "aki a kaszinókapitalizmus révén szerezte vagyonát, állam nélküli államfőnek tekinti magát". És a spekuláns szintén kampányt folytat a magyar kormány ellen, és ebben semmi sem korlátozza.

"Ez egy nyílt vita, amely éppen a sajtószabadság bizonyítéka."  Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a milliárdos 60 nem-kormányzati szervezetet (NGO) pénzel, amely támogatja a migrációt. "Itt nem a vélemény szabadságáról, hanem nemzetbiztonságról van szó, és nekem fel kell lépnem."

A német sajtó nem szabadabb, mint a magyar

Szintén kérdésre válaszolva jelezte: nem gondolja, hogy a német sajtó szabadabb lenne, mint a magyar. "A magyar sajtó 80 százalékban magántulajdonban van, és egy jelentős része erősen kritikus a magyar kormánnyal szemben" hozzátéve,Az Európai Bizottság is írásba adta, hogy médiatörvényünk megfelel az EU-s szabályoknak".

Több tiszteletet érdemel Magyarország 

Arra a felvetésre, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) múlt hét végi, seeoni tanácskozásának díszvendége volt, amit többen kritizáltak, köztük Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök, a miniszterelnök kifejtette: mindig tisztelte Martin Schulzot, "mert ő egy jó harcos". Szerinte azonban két különböző dolog harcosként szórakoztatónak lenni, és felelősséget vállalni egy ország politikájának alakításában."Mi úgy gondoljuk, hogy több tiszteletet érdemlünk" - jelentette ki Orbán Viktor. 

A kormányfő beszámolt arról is, hogy Magyarország az utóbbi évtized kevés sikertörténetének egyike. 2010-ben a munkanélküliség rátája 12 százalék volt, most kevesebb, mint 4. A gazdasági növekedés 4 százalék felett van, míg 2009-ben még 6 százalékos volt a visszaesés. A költségvetés hiánya jóval 3 százalék alatt van. "Ha tisztességesen ítélnek meg bennünket, akkor egész jók vagyunk" - jelentett ki a kormányfő.