A magyar nemzeti önrendelkezés évét ünneplik

Március 15. - Megemlékezés Nagyváradon
Újabb két évre Tőkés Lászlót választották meg az EMNT elnökének.
Vágólapra másolva!
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az erdélyi magyar önrendelkezés évét ünnepli 2018-ban, és ilyen jellegű programokat szervez idén - jelentette ki Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselő ma, egy Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A volt püspök szerint az önrendelkezés évének a kinyilvánítására az ad okot, hogy száz évvel ezelőtt alakult meg Apáthy István vezetésével a kolozsvári székhelyű Erdélyi Nemzeti Tanács, amelyre az EMNT jogelődjeként tekint.

Tőkés László az EMNT elnöke és európai parlamenti képviselő. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az EP-képviselő kijelentette: meg kell adni a tiszteletet az Erdély és Románia egyesülése kimondásának 100. évfordulóját ünneplő románoknak, be kell látni azonban, hogy

az erdélyi magyaroknak ünneplésre nincsen okuk,

mert "nem érezhetik magukat otthon a hazájukban".

Úgy vélte: mind a románoknak, mind a magyaroknak az lenne a legnagyobb centenáriumi ajándék, ha elkezdődne a posztkommunizmus vége, folytatódna a rendszerváltás, és ezzel együtt a kisebbségpolitikai rendszerváltás is.

Tőkés kedvező fejleménynek tekintette, hogy a román katonai ügyészség decemberi állásfoglalása értelmében,1989-ben államcsínyt hajtottak végre Romániában. Őt is kihallgatta az ügyészség a '89-es események kapcsán, és neki is az volt az álláspontja, hogy

Örvendetesnek tartotta, hogy ami számára régóta ismert volt, az most ügyészségi megerősítést is nyert.

A volt püspök reményét fejezte ki, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem fog asszisztálni a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) "antidemokratikus és korrupciópárti kormányzásához", és nem fogja legitimálni a PSD-t, amelynek tiszteletbeli elnöke Ion Iliescu, aki az 1989-es bukaresti államcsíny főszereplője volt.

Továbbá üdvözölte, hogy Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője decemberben benyújtotta a román parlamentben a Székelyföld területi autonómiájának a tervezetét, és nem tartja helyesnek, hogy sem az RMDSZ képviselői, sem az MPP elnöke, Biró Zsolt képviselő nem csatlakozott a beterjesztéshez.

A sajtótájékoztató végén

Tőkés László és munkatársai nyilvánosan írták alá a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Az EP-képviselő ennek a kezdeményezésnek és a magyarországi parlamenti választásoknak a nemzetpolitikai fontosságát hangsúlyozta.