Megtudhatja, hogy látják a világot az amerikai konzervatívok

irak irán
US President Ronald Reagan salutes as he tells a joke during his address to the leadership of the American Legion, 10 February 1987 at the White House in Washington, DC. Reagan stressed the support and the pride of the American Legion in the strengthening of the national defense. (FILM) AFP PHOTO MIKE SARGENT
Vágólapra másolva!
Igazi hiánypótló művel szolgált ismét az Antall József Tudásközpont, mivel végre magyar nyelven olvashatjuk a legnevesebb amerikai konzervatív-neokonzervatív gondolkodók nézeteit.
Vágólapra másolva!

A kötet a modern, második világháború utáni amerikai konzervatív gondolkodás sokszínűségét kívánja bemutatni az értékkonzervativizmustól kezdve a (neo)liberális közgazdasági felfogáson át a kül- és biztonságpolitikai realizmusig és neokonzervativizmusig. A szerzők névsora olyan, Magyarországon is jól ismert alkotóktól, mint Milton Friedman vagy Robert Kagan, olyan, itthon ismeretlen, de az Egyesült Államokban a mindennapi politikai-alkotmányjogi diskurzusban jól ismert tudós jogászig terjed, mint Robert H. Bork.

Jobb megértés

A válogatás egyrészt árnyalni kívánja az amerikai szellemi életről mint a liberalizmus által dominált territóriumról kialakult képet, másrészt segíteni kívánja az Egyesült Államokban zajló politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális jelenségek jobb megértését. Mivel az értelmező tanulmányokon kívül meglehetősen kevés amerikai konzervatív és neokonzervatív szöveg ovasható magyar nyelven, éppen emiatt

Magyarországon ezen szerzők ismertsége jelentősen elmarad a liberális hagyományok ismertsége mögött.

Pedig az amerikai konzervatív hagyományok nélkül lehetetlen megérteni az amerikai politikai gondolkodást és a különféle folyamatok fejlődését.

Ronald Reagan politikájára is nagy hatást gyakoroltak az Antall József Tudásközpont legújabb kiadványában szereplő konzervatív gondolkodók Forrás: AFP/Mike Sargent

Természetesen ez a mostani kötet sem mentes a szubjektivitástól, de egy ekkora területet, mint az amerikai konzervatív gondolkodást nem lehet valamilyen válogatási szempont nélkül közreadni, főleg mivel kevesebb mint 400 oldal állt a szerkesztők rendelkezésére. Mindezek ellenére az Egyesült Államok közelmúltjának és jelenének a megértéséhez a kötetbe válogatott szerzők gyakorlatilag nélkülözhetetlenek. A kiadvány óriási segítséget nyújt ahhoz, hogy megismerjük a konzervatív-neokonzervatív gondolkodók nézeteit, és végre nem egy utánközlése kell hagyatkoznunk.

Tőlük tanult Reagan

A közreadott szerzők között szerepelnek olyan aránylag széles körben ismert klasszikusok, mint péládul Milton Friedman vagy Russel Kirk, de valószínűleg kevesen hallottak

Magyarországon az olyan korszakosnak is nevezhető amerikai gondolkodókról, int péládul Reinhold Niebuhr, vagy Willmoore Kendall.

Robert Bork nevéből ige született az angol nyelvben azt követően, hogy a Ronald Reagan által a Legfelsőbb Bíróság tagjának jelölt konzervatív jogtudóst az elnök ideológiai és politikai ellenfelei agresszív kampánnyal lejáratták; ennek ellenére Bork alkotmányértelmezése, valamint a bíróságok szerepéről vallott felfogása élő és erős hagyomány az amerikai konzervatív oldalon.

Arthur Laffer közgazgazdasági gondolkodása jelentős befolyást gyakorolt az úgynevezett kínálatoldali gazdaságpolitikai gondolkodásra, amelyet elsősorban Ronald reagan próbált megvalósítani az 1980-as években. A mára a konzervatív-republikánus oldalon egyfajta mérének számító, majdhogynem ikonikus alakká váló Ronald Reagan külpolitikai nézeteire pedig, többek közt, Jeane Kirkpatrick gyakorolt jelentős hatást. A reagani konzervatív politikai „forradalom" atyja Barry Goldwater volt, akinek az 1964-es – sikertelen – elnökválasztási kampánya,illetve az általa képviselt eszmék szolgáltak kiindulópontként a következő évtizedek konzervatív-republikánus reneszánszához az amerikai politikai életben.