Orbán Viktor német gazdasági csúcstalálkozón tart előadást

2018.01.10. 09:55

Az Axel Springer kiadó által szervezett gazdasági csúcstalálkozón tart előadást Orbán Viktor szerdán Berlinben – erősítette meg a Blikknek a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a kormányfő válaszol a résztvevők kérdéseire is. Az esemény nem nyilvános, a szervezők kérésére – tette hozzá.

A Blikk úgy tudja, hogy a téma az identitását kereső Európa lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Welt német napilap és az Axel Springer német médiakonszern gazdasági fórumára érkezik az Axel Springer berlini székházába 2018. január 10-én.Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Az Axel Springer által kiadott lap információi szerint Orbán Viktor arról beszél majd, hogy

Európának meg kell tartania keresztény gyökereit, valamint arról, hogy az unió szerinte nemzetek közösségeként lehet sikeres.

Beszédében hangsúlyos szerepet kaphat az uniós bevádorláspolitika kritikája, amely a magyar kormányfő szerint már megbukott. Úgy tudják, a miniszterelnök hangsúlyozni kívánja majd azt is, hogy minden ország kötelessége teljesíteni emellett a gazdasági „házi feladatokat”, ahogyan azt Magyarország teszi. A visegrádi négyek szerepéről pedig Orbán eddig sem titkolta véleményét, hogy a németek szemében gazdasági tekintetben a V4 nagyobb súllyal esik latba, mint például Franciaország.

A lap szerint Orbán Viktort elkíséri Berlinbe Leslie Mandoki zenész, akivel régóta jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor a múlt héten, bajorországi látogatásakor, a Mandoki lakásán tartott informális találkozón jelen volt a német gazdasági és szellemi elit számos kiválósága is.