Szijjártó Berlinben: Képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség a legnehezebb kérdésekben is

2018.01.10. 17:29

Európa jövőjét érintő kérdésekről beszélt Berlinben Szijjártó Péter magyar és Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Szóba került többek között a migráció és a gazdasági együttműködés témája is.

Szijjártó Péter elmondta, vannak kérdések, amelyekben "nem feltétlenül egyezik" a magyar és a német álláspont, és a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Sigmar Gabriel német külügyér társaságábanForrás: AFP/Tobias Schwarz

Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak, elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett, és továbbra is készen áll arra, hogy "megbélyegzés és képmutatás helyett tényeken alapuló, kulturált vitát" folytasson a nézeteltérésekről.

Gabriel kiemelte: a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, és el kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az Európai Unióban, mert "Európa jó jövőjét" csak együtt lehet biztosítani.

Németország külügyminisztere szerint a német-magyar kapcsolatok "soha nem lehetnek annyira nehezek, hogy elfedjék mindazt, ami összeköt", majd kijelentette: a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból, amiért a németek örökké hálásak lesznek.

Szijjártó véleménye szerint Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába. Ezt jelzi, hogy a visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia) és Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal meghaladja a német-francia kereskedelmi forgalmat, és a duplája a német-brit kereskedelmi forgalomnak.

Ezért az európai gazdaság versenyképességének helyreállításában kulcsszerepe van Németország és Közép-Európa együttműködésének - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó aláhúzta, hogy Magyarország a V4-ek soros elnökeként az élen jár az együttműködés fejlesztésében. A német-magyar gazdasági kapcsolatok minden rekordot megdöntöttek, 2017-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom 50 milliárd eurót (15 600 milliárd forint) tett ki, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és a Magyarországon tevékenykedő 6000 német vállalat több mint 300 ezer embernek ad munkát.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy az Európai Unió tagjainak védelmi együttműködésének elmélyítéséért is szorosan együtt dolgozott Magyarország és Németország, amely "vezető szerepet játszott és elévülhetetlen érdemeket szerzett" az úgynevezett állandó strukturált védelmi együttműködés (PESCO) létrehozásában.

Sigmar Gabriel magyar kollégáját tegezve megjegyezte, hogy a német és magyar politikusok között előforduló nyilvános viták ellenére nagyon jól megérti magát Szijjártó Péterrel, és elfogadja budapesti viszontlátogatásra szóló meghívását.