Reggel öt vaddisznót fogtak be a főváros környéki erdőkben

ÁLLAT somoskői vadaspark vadállat vadaspark vaddisznó Salgótarján, 2015. január 10.
Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat.
MTI Fotó: Komka Péter
Salgótarján, 2015. január 10. Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
A főváros környéki erdőkben csütörtök reggel öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei, ezzel egy év alatt százra emelkedett a területről sikeresen eltávolított állatok száma - közölte a társaság.
Vágólapra másolva!

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint a befogott állatokat a lakott területektől távolabbi erdőségekben engedik szabadon.

A vadak egy részét nyomkövető nyakörvvel szerelik fel, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása.

A befogáshoz egy ketrecet helyeznek el a vaddisznók útvonalán, melybe kukoricát szórnak. A befogó ajtaját az állatok csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését.
Legtöbbször az önálló életet kezdő, fiatal állatokat fogják be, egyszerre jellemzően 2-10 egyedet. A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területektől távol engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A korábbi kutatások feltárták, hogy

létezik egy olyan vaddisznó populáció, amely már nem hagyja el a belterületet,

mivel megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot és elegendő búvóhelyet is talál a házak között.

A Pilisi Parkerdő szakemberei több önkormányzatnak nyújtanak segítséget a vaddisznók létszámának szabályozásban, befogókat alkalmaz például a budapesti XII. kerületi Hegyvidék önkormányzata.
Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint

az utóbbi időszakban többször előfordult a befogó ketrecek szétszedése, megrongálása.

Az erdőben póráz nélkül szabadon engedett kutyák pedig gyorsan megtalálják a befogóban lévő vaddisznókat és ugatásukkal stresszt okoznak az egyébként is szokatlan helyzetben lévő állatoknak.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, ahol a kirándulókat csaknem 1000 kilométer jelzett turistaút, mintegy 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal és több kilátó várja.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektárt kezel

Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmillióan látogatják.